Úvod

Koupací jezírko – zdravá alternativa bazénu

Pobyt ve vodě má blahodárný vliv na naši psychiku. S pokožkou je to už o poznání horší, zejména když se ponoříme do bazénu plného chemie. Pokud nechcete učit svou kůži chemické vzorce, skočte si raději do biologicky čistého koupacího jezírka!


Přírodní vodní nádrže nejenže zahradu přirozeně zkrášlí a dokonale splynou s jejím vzhledem, ale zároveň fungují jako zdravější alternativa bazénu. Jakým způsobem se ale čistí? Je vůbec možné zajistit koupání v čisté vodě bez chlóru?

Čištění biologickou formou
Čistění koupacího jezírka je založeno na filtraci pro biologické čistění vody. Nejedná se tedy o čištění pomocí bazénové chemie, jak je tomu v případě klasických bazénů, nýbrž o čištění biologickou formou – pomocí vodních rostlin a užitečných bakterií. Pokud si přejeme, aby se v našem jezírku dobře dařilo rostlinám a živočichům, je vlastně použití chemie nemyslitelné.

biotop - vodni plocha v zahrade

Biotop nebo koupací jezírko?
Kdo uvažuje o zdravější alternativě bazénu, zpravidla narazí na dva pojmy – koupací jezírko a biotop. V čem je rozdíl?
V případě, že Vám nádrž slouží výhradně jako estetický doplněk zahrady a občasné koupání je způsobeno pouze náhodným pádem do vody, můžete se vydat samočisticí cestou, to znamená spolehnout se výhradně na vodní rostliny a bakterie a do života jezírka téměř nezasahovat. Jinými slovy pořídit si biotop.
Jestliže však chcete využívat jezírko také jako přírodní koupaliště, a přitom nepatříte mezi příznivce zápasů v bahně (především dámy si potrpí na průzračně čistou vodu) nechcete se potkávat s kalem a řasami, doporučujeme vybavit jezírko filtrem.

zahradni jezirko s vodopadem

Filtrace pro biologické čištění vody
Jezírko si nadále uchová svůj přírodní charakter, pouze s tím rozdílem, že nebude 100% samočisticí, neboť mu přidáním filtru s čistěním trochu pomůžete. Díky tomu se můžete radovat z přirozeně čisté vody, a zároveň si pořízením technologické části jezírka ušetříte spoustu práce a času. V komorách filtrů totiž probíhají stejné procesy jako v přírodním jezírku, jediný rozdíl spočívá právě v náročnosti obsluhy a údržby.

koupaci jezirko

Kouzlo přírodního koupání
Nezávisle na tom, kterou z variant zvolíte, v obou případech si můžete užívat přírodní koupání na vlastní zahradě, bez rizika, že Vám chlór způsobí zarudnutí očí nebo podráždění kůže. Více o koupacích jezírkách a čištění biologickou formou se dozvíte zde.


Zdroj foto: archiv Oase GmbH
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze