Úvod

Jaký vybrat kuchyňský robot?

Také si občas povzdychnete, že byste vařili mnohem raději, častěji a složitější jídla, kdybyste měli v kuchyni toho správného pomocníka? Tak přestaňte vzdychat a pořiďte si kuchyňský robot! Poradíme Vám, jak ho vybrat!


Na dřinu zapomeňte
Kdo se železnou pravidelností připravuje své rodině poctivá teplá i studená jídla (a o víkendu navíc upeče), může se občas cítit pěkně unavený. Nastrouhat brambory, vypracovat kynuté těsto, nasekat na malé kostičky větší množství cibule, nebo rozdrtit česnek, to vše patří mezi činnosti, které současné kuchařky a kuchaře často motivují k tomu, aby před klasickými pokrmy dali přednost přípravě nějakého jednoduššího pokrmu. K tomuto řešení se však vůbec nemusíte uchylovat, pokud si do kuchyně pořídíte toho správného pomocníka. Se šikovným kuchyňským robotem můžete na dřinu klidně zapomenout a bez námahy se pustit do přípravy i takových pokrmů, jako jsou například kynuté buchty, bramboráčky, nebo tatarský biftek. Jak ale poznat, který robot je ten pravý pro Vaši kuchyni? Pozná se to podle ceny, značky, nebo funkcí? Přečtěte si naše tipy! 

Cena a značka
Pokud chcete, aby se kuchyňský robot stal Vaším věrným pomocníkem, pamatujte, že se nevyplácí, na něm příliš šetřit. Jedinou výhodu těch úplně nejlevnějších a nejjednodušších robotů lze (kromě jejich nízké ceny) spatřovat v relativně snadné obsluze, a to ještě ne vždy. Snad každý šéfkuchař Vám ochotně potvrdí, že než mít k dispozici takového robota pochybných možností a dovedností, je lepší, spolehnout se na obyčejný ostrý nůž.

Kuchyňští roboti, jejichž cena se pohybuje do tisíce korun, Vám práci příliš neusnadní. Vlastně se nejedná ani tak o roboty, jako spíše o mixéry. Jakmile se však přiblížíte k hranici čtyř až pěti tisíc korun, máte reálnou šanci, že najdete skutečného pomocníka. Vysoká cena však pochopitelně není zárukou spokojenosti. Doporučujeme proto, nehledět pouze na cenu, ale také na značku. Osvědčeným značkám, jako je například Siemens, Bosch, Moulinex, Philips, Tefal, nebo Braun můžete bez obav důvěřovat. 

Když se náhodou vyskytne nějaký technický problém, můžete se s důvěrou obrátit právě na značkové servisy. 

Další parametry
Mezi další parametry, které je radno vzít při výběru v potaz, patří výkon motoru. Optimální hodnoty se pohybují kolem 1000 W. Zde je namístě připomenout, že mezi důležité součásti kuchyňského robotu patří pojistka. Pokud máte děti, vřele Vám doporučujeme vybrat takového robota, který je kromě běžné pojistky proti přehřátí (chránící robota před nenávratným zničením), vybaven také pojistkou proti spuštění. Ta zabrání zvýšenému riziku možných úrazů. Nezapomínejte, že robot může být velmi nebezpečný. 

Na čem dále záleží, to je počet funkcí. Jde o to, jaké všechny úkoly můžete svému robotu v kuchyni svěřit. Moderní kuchyňští roboti vysoké kvality dokážou opravdu mnoho. Kromě toho, že Vám nastrouhají mrkev, sýr, umelou maso nebo ořechy, či připraví lahodný koktejl, si poradí i s hnětením těsta. 

Tip: Z praktických důvodů dejte přednost robotu, jehož jednotlivé součásti lze bez obav mýt v myčce nádobí. 

Nebojte se techniky
Volba robotu podle požadovaných funkcí představuje velmi individuální záležitost. Někdo může být nadšený jejich množstvím, druhý tím může být naopak stresován. Pokud patříte mezi jedince, kteří nejsou příliš technicky zdatní a s přístroji se příliš nekamarádí, nechte si v prodejně předem vysvětlit, jak se nabízené spotřebiče používají s ohledem na jednotlivé funkce. Pak si vyberte toho, jehož obsluha Vám bude připadat nejméně komplikovaná. Pozor ale, ať neskončíte u jednoduchého mixéru! Věřte, že trocha technického vzdělání se vyplatí. Přinese Vám totiž ovoce v podobě vysoce komfortní přípravy pokrmů!

Náš tip: Rolety


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze