Úvod

Jaký vliv na zdraví mají plísně v bytě?

Pokud máte doma vlhko, vytvoří se vám tam plísně bez ohledu na to, jak moc uklízíte. Zbavit se jich není nic jednoduchého, ale je to nutností k tomu, abyste se nevystavovali zdravotním rizikům.


Podle Státního zdravotního ústavu patří plísně k významným faktorům, které mohou velmi negativně ovlivnit zdraví člověka. A to zejména z hlediska jejich podílu na vzniku celé řady alergických a mykotických onemocnění. Je chybou se domnívat, že pokud na plíseň nesáhneme holou rukou, nijak nás neohrožuje. Výtrusy, tzv. spóry plísní, se totiž dostávají do ovzduší a ve dne v noci je vdechujeme.

Nejvíc jsou ohroženy děti
Na alergie spojené s přítomností spór plísní ve vzduchu jsou v největší míře náchylné děti. Když vyrůstají v domácnosti, ve které se vyskytuje plíseň, může se u nich rozvinout dokonce i závažné onemocnění průdušek – astma bronchiale. Plísně mohou být také příčinou, proč má vaše dítě atopický ekzém. Mezi atopiky je podle průzkumů 20–30 % alergiků na plísně. Plísní v místnostech jsou ale ohroženy všichni členové rodiny, alergie totiž může propuknout v kterémkoliv věku. Významným rizikem je také to, že určité spóry plísní obsahují mykotoxiny. Ty mají karcinogenní a mutagenní účinky. Mohou také ovlivňovat vznik vrozených vývojových vad. Je prokázáno, že téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém.

Jak se plísně zbavit?
Jakmile doma objevíte ložisko plísní, je třeba jednat. Nečekejte na to, až se vašemu dítěti rozšíří na kůži atopický ekzém nebo vás začnou pálit oči. První pomocí je samozřejmě použití protiplísňového postřiku. Je to však krátkodobé agresivní chemické řešení, které nepůsobí na příčinu problému. Růst plísní lze také omezit, pokud povrchy v kuchyni či koupelně pravidelně omýváte octovou vodou.
Jestliže je vaše domácnost plísněmi zamořena na několika místech, je dobré provést tzv. ionizaci. Ionizační přístroj, který si lze vypůjčit, se umístí do místnosti a nechá se několik hodin zapnutý. Poté je třeba místnost asi tři hodiny nechat vyvětrat, než ji začnete opět využívat. Takto je možné zbavit celý byt akutního problému. Opět však neodstraní příčinu. Aby u vás doma plísně nemohly nadále růst, musíte zajistit trvalé snížení vlhkosti vzduchu na úroveň mezi 30–55 %. Jednak pravidelným a intenzivním větráním, dostatečným vytápěním a eliminací zvyšování vlhkosti (například sušením prádla v bytě).

Abyste mohli dýchat vy, musí dýchat i váš dům
Důležitá je zejména správná izolace domu. Tedy taková, která umožňuje cirkulaci vzduchu a odvod vlhkosti skrze fasádní plášť do vnějšího prostředí. To umí například odvětrávaná fasáda značky Novabrik. Jedná se o dražší řešení, ale jediné skutečně dlouhodobé a funkční.

System odvetravane fasady Novabrik
Schéma, jak funguje systém odvětrávané fasády.


Architektka Šárka Křivinková, která odvětrávané fasády svým klientům navrhuje, radí, jak lze finanční zátěž rozložit:
„Fasádní obklad je možné realizovat po částech, a to dle finančních prostředků. Dům začneme obkládat odvětrávaným obkladem určeným na podezdívky a kdykoliv se rozhodneme, můžeme jednoduše pokračovat v obkládání celého domu. Obklad se dá totiž velice snadno napojit.“


Odvertravana podezdivka Novabrik
Často pomůže už jen odvětrávaná podezdívka.

Toto řešení dům průběžně odvlhčuje a také zajistí tepelnou izolaci domu. Díky tomu se vám nemalá část vložených prostředků vrátí v podobě úspory za topení. Ty můžete do koruny spočítat, na rozdíl od návratnosti investice do zdraví celé vaší rodiny – ta je nevyčíslitelná.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze