Úvod

Jakou fasádu zvolit na starý venkovský dům?

Někdo si chalupu opravuje s vědomím, že v ní stráví důchod. V tomto věku už však většinou nemáme moc prostředků nebo sil provádět náročnější údržbu domu. Pro takové případy je ideální fasáda, která je naprosto bezúdržbová.


Mezi takovou patří například skládaná fasáda Stavoblock, která je tvořena cihlami z lehčeného betonu. Kromě trvanlivého materiálu napomáhá k odolnosti i to, že taková fasáda nemá žádné lepené spoje. Jednotlivé díly do sebe zapadají jako stavebnice.

rekonstrukce fasady

Pozor na vlhko
Rad a triků, jak dům odvlhčit, je mnoho. Vždy je potřeba zjistit, odkud se vlhkost bere, a s pomocí odborníků ji odstranit. Některé návrhy řešení jsou však dost invazivní – například podřezání domu či sanační injektáže. Naštěstí existují i šetrnější metody.

podezdivka StavoBlock

Neinvazivní a účinnou možností, jak dům vlhkosti zbavit, je difúzně otevřené zaizolování zdiva. To znamená realizovat takový fasádní plášť, který umožňuje průchod vzduchu. A to právě dokáže již zmíněná předsazená fasáda Stavoblock. Často pomůže už to, když z cihel uděláte novou podezdívku. Ta má smysl nejen kvůli vzlínající vlhkosti, ale také při záplavách a povodních. Bez ní je váš dům ohrožen už při pár centimetrech vody na pozemku. Cihly se kotví k vymezovacímu roštu. Díky tomu, že fasáda (či podezdívka) není přímo spojena s vnějším pláštěm domu, umožňuje průchod vzduchu a odvodu přebytečné vlhkosti. Cihly Stavoblock jsou tenké 3 cm a vyrábějí v mnoha barevných i povrchových variantách, vhodných i na venkovské domy.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze