Úvod

Jak zařídit obývací pokoj inspirovaný francouzským venkovem?

Chcete se ve svém obývacím pokoji cítit jako uprostřed rozkvetlého levandulového pole? Pak se při zařizování interiéru inspirujte provensálským stylem, který přináší jednoduchou eleganci s nádechem romantiky.


Ve spojení s přírodou


Pro bydlení v provensálském stylu jsou typické přírodní materiály, jako je dřevo, kámen a kov. Zvlášť dřevěným a kovovým prvkům sluší patina, proto do obývacího pokoje klidně umístěte komodu, vitrínu nebo konferenční stolek, na kterém se takto podepsal zub času. Pokud se vám nechce čekat, až váš nábytek přirozeně zestárne, zkuste ho opatřit patinou sami. Není na tom nic těžkého.

Typické barvy francouzského venkova

Interiéru v provensálském duchu sluší především světlé a pastelové barvy, které úžasně odrážejí sluneční paprsky procházející oknem. Klasikou jsou neutrální odstíny bílé, krémové a šedé, které si skvěle rozumí s fialovými, tyrkysovými a olivově zelenými tóny. K zútulnění přispěje, pokud místnosti dodáte strukturu, ať už v podobě textilií, nebo jemných vzorů.

Tip: Zvolte si jednu stěnu a tu ozdobte například obrazem inspirovaným francouzským venkovem nebo tapetou s romantickým motivem.

Klíčovým prvkem je sedací souprava

Základem obývacího pokoje v provensálském stylu je pohodlná pohovka a křesla, které vám po náročném dni umožní relaxovat. Do interiéru nejlépe zapadne čalouněná sedací souprava s potahy v bílé barvě nebo ve velmi jemných odstínech béžové či šedé. Chcete-li z pohovky učinit dominantu místnosti, nebojte se pastelových barev nebo romantických květinových motivů, které jsou pro slunný jih typické.

Tip: Sedací soupravy jako vystřižené z francouzského katalogu na vás čekají na Heurece. Projděte si hodnocení a recenze ověřených uživatelů, porovnejte ceny a nakonec si pohovku objednejte s doručením až domů.

Zútulněte interiér doplňky

Pokoj není kompletní, pokud v něm chybějí vhodně zvolené doplňky. Do provensálského stylu se hodí květinové dekorace a chybět by neměla ani váza s živou květinou, která interiér příjemně provoní. O útulnou atmosféru se dále postará tlumené osvětlení a hořící krb, takže pokud na něj máte prostor, určitě si ho do obývacího pokoje pořiďte.

Čemu se raději vyhnout

Při zařizování obývacího pokoje v provensálském stylu se snažte vyhnout zejména lesklým povrchům, jako je sklo, zlato a stříbro, tmavým a chladným barvám a výrazným geometrickým vzorům. Vzhledem k tomu, že se takovýto interiér pojí s přírodními materiály, příliš se do něj nehodí ani nábytek a doplňky z plastu.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze