Úvod

Jak zamrazit bylinky, aby byly chutné?

Možností jak uchovat bylinky aromatické a chutné i přes zmrazení je více. Nejčastěji se ukládají oprané v sáčcích nebo nasekané v zásobníku na led spolu s vodou.


Bylinky v oleji nebo másle
Mnohem lepší je ale bylinky nasekat a rozmíchat v olivovém oleji nebo másle a následně je dát zmrazit v malých sáčcích nebo je nalít opět do nádoby na led nebo do dobře uzavíratelných nádobek. Bylinky, které jsou rozmíchány v oleji nebo másle si zachovají mnohem déle svoji vůni.
Můžeme tímto způsobem mrazit byliny jednodruhové nebo bylinné směsi na vaření.

bazalka prava

Tento způsob je vhodný především pro bazalku, česnek medvědí, kudrnku, mátu, lístky rozmarýnu, tymiánu, šalvěje a saturejky a další. S posledními čtyřmi jmenovanými musíme ve směsích šetřit. Přidáváme je k restované nebo dušené zelenině, do polévek, k pečeným masům, na pizzu, do pesta nebo jako bylinkové máslo na rozpečenou bagetu.

bazalka kerickova

Pokud mrazíme bylinky v másle a chceme je použít k pečivu, nedělá neplechu ani troška česneku, ba naopak to je lépe zakonzervované.
Ale pažitka je pro mrazení problematická. Stačí dva dny a jejími silicemi je cítit celý mrazák. Nebo můžeme před prvními mrazy z pažitky pěstované na zahradě nebo i v květináči část oddělit, ponořit na chvíli do vlažné vody a zasadit do květináče na parapet. Tímto způsobem můžeme sklízet rychlenou pažitku, stejně jako petrželku až do jara.

materidouska

Tymián, saturejka, rozmarýn nebo šalvěj lze mrazit v celých větvičkách. Před použitím je na chvilku přelijeme vroucí vodou a než je přidáme např. k pečenému masu nebo rybám, hmoždířem nejprve lehce porušíme strukturu listů, aby se vonné esence snadněji uvolnily.

logo MMG

Dobrou chuť, lásku k pěstování a krásnou zahradu či balkon vám přeje Makia Mana Garden
zahrada-sazenice.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze