Úvod

Jak zajistit našim domácím mazlíčkům šťastný život

Společnost lidí téměř od nepaměti doprovázejí zvířecí přátelé. Nejstarším průvodcem člověka se stal pes a blízkost lidského obydlí vyhledávala i kočka. Říká se, že pes je přítelem člověka již více než 15 let a kočka si získala svou přítulností i osobností člověka možná o trochu později.


Pro běžného chovatele dnes není ani tak podstatné historické pozadí, ale chceme našim mazlíčkům dopřát co nejlepší a nejdůstojnější žití. Jsou nejen našimi domestikovanými zvířaty, ale vnímáme je spíše jako přátele, posluchače a ne-li téměř jako členy rodiny. 

Protože si ceníme jejich společnosti a oni mají k nám jistou úctu, kupujeme jim věci chovatelské potřeby, ale i mlsky a hračky. Zajišťujeme jim kvalitní stravu, určenou pouze a jen pro dané zvíře. Na trhu je řada dostupných krmiv, určených pro psy a kočky. Slušný chovatel si nedovolí podávat zvířeti běžnou lidskou stravu, neboť ta není určena pro jejich trávicí trakt a mohla by způsobit značné zdravotní komplikace! Před nákupem nového produktu, který jsme dříve našim zvířecím společníkům ještě nepořizovali, je nutné si pročíst obal s obsahem daného krmiva pro psy. Nejednou se totiž stává, že za nízkou cenou se skrývá značně nekvalitní zboží, které nemusí dané rase ani prospívat. Mnohdy obsahuje zanedbatelné množství masa a zbytek je doplňován levnějšími obilovinami a popelem. Zejména šlechtěné rasy, ale i drobní psíci nemnohdy trpí ekzémy nebo trávicími potížemi, a je proto důležité dbát na správnou volbu daného krmiva. Nicméně před pořízením štěněte by se měl každý chovatel u původního majitele informovat, jaké nároky skýtá daná rasa.
    

U koček je to velmi podobné, nicméně mnohdy vítězí „zmlsanost“. Jejim mlsným jazýčkům můžeme dopřát mnoho specialit, vyráběných právě pro ně. Nezapomínejme však, jakmile si kočku a potažmo i pejska rozmazlíme dražšími krmivy, speciálními paštikami a kapsičkami, je docela možné, že nám běžná levnější, avšak kvalitní krmiva, budou odmítat, a chovatele tak může láska k domácím mazlíčkům přijít někdy i docela draho.

Ale nejedná se samozřejmě jen o potravu. Byť sebekvalitnější stravou nemůžeme vyplnit veškerý náš vztah k zvířeti. Vyjma lásky a péče, kvalitního výcviku, zejména pro větší rasy psů, může každý chovatel dopřát zvířatům různé doplňky. Vybírat lze například z pestré palety hraček, které je dokáží zabavit, rozvíjí jejich podmíněné reflexy a učí je v bezpečných podmínkách loveckým hrám. 

Nepomíjitelný je výběr pelíšku. Ne každý typ totiž zvíře přijme za své hned po prvním vyzkoušení. Někdy je to trpělivá a úmorná práce a navádění mazlíka do nového příbytku spolu s jeho oblíbenou hračkou. Nejednou by nejraději zůstal s páníčkem v posteli.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze