Úvod

Jak vybrat kuchyň podle tvaru? Nejvíc úrazů hrozí v „účku“

Připálené maso? Rozvařené těstoviny? Tyto nevalné produkty vznikají, když uděláte při vaření nějakou chybu. Může se na nich ale podílet i špatně sestavená kuchyně. Jak vybrat kuchyň podle tvaru, abychom tato nebezpečí co nejvíce eliminovali? Na co bychom si měli dát pozor například při zařizování kuchyně do L?


Zatímco společenské časopisy překypují vysokými modelkami, moderní bytové trendy upřednostňují nižší kuchyně. Ale kam do nich všechno dát, že? Jako varianta se nabízí expanze na další stěny. To ale ubírá hodně prostoru. Proč tedy nevyužít možností, které nabízí zhotovení kuchyně na míru a nevyhnat nahoru skříňky pro odkládání méně používaných věcí? Pro menší místnosti odborníci doporučují spíše ke stropu mířící jednořadé kuchyně a kuchyně do L spíše než do U. A co dál?

Stylishrooms kuchyně na míru do L
FOTO: Stylishrooms

Kuchyně do L: okno ji nemusí omezit

V českých domácnostech má největší zastoupení „elko“. Většinou je ohraničené stěnami, ale často jeho polohu určují i dveře nebo okna. Tady bychom měli mít na paměti, že cesty mezi dvěma místnostmi by neměly křížit tři tradiční kuchyňské stezky mezi středobody místnosti, tedy lednicí, sporákem a dřezem. Jinak bychom si koledovali o kuchyňskou formu dopravních nehod, kde by místo rozpůleného nárazníku hrozilo opaření nebo srážka s protijedoucí husou na pekáči. Osoba připravující jídlo totiž většinou nemá čas řešit, kdo má přednost v chůzi.

Padla zmínka o omezení linky oknem. To dnes díky kuchyním na míru nepředstavuje velký problém, dokonce ani v případě, že spodní okraj sahá trochu níže pod úroveň standardní výšky kuchyňské desky. Ta bývá 90 cm. Okno tak můžeme obstavit skříňkami a pod něj umístit třeba odpadkový koš nebo dřez. Deska by ale v tomto místě neměla být příliš hluboká, aby umožňovala pohodlné otevření a zavření.

Stylishrooms kuchyně na míru s oknem
FOTO: Stylishrooms

Kuchyně do U: jak se vyhnout hlavičkování do skříněk?
Dostáváme se k zařízení kuchyně do U. Zapomeňme nyní na různé speciality jako J nebo G, ty lze považovat za určitou modifikaci „účka“. Tenhle typ se používá, jestliže chceme dostat do malého prostoru co nejvíce skříněk a spotřebičů. Leckdo může zapomenout, že pro pohodlný pohyb mezi protilehlými částmi linky potřebujeme prostor alespoň 90 centimetrů, ale lépe více než metr.

Zajímavé je, že podle většiny průzkumů je kuchyně do U a hned za ní kuchyně s ostrůvkem nejvíce náchylná k nehodám. Zatímco v jednořadé kuchyni nebo v „elku“ můžeme bez potíží zachovat logickou návaznost zón (skladovací, úložná, mycí přípravná, varná), v U se často otáčíme. Pokud se sporák nenachází na stejné straně jako dřez, hrozí při přenášení hrnce plného vody vylití části jeho obsahu a následné uklouznutí.

Vedle toho se kuchyně do písmene U a podobně i dvouřadá kuchyně musí vypořádat s otevíráním skříněk na protilehlých stěnách. Možná znáte situaci, kdy na jedné straně nezavřete dvířka, pak jdete naproti, otočíte se zpět a BUM! Bezplatnou lekci hlavičkování ocení fotbalisté, my ostatní se tomu však chceme vyhnout. Jde to díky moderním sklopným systémům otevírání dvířek. Ty tak již nemusí trčet hluboko do prostoru, směřují do výšky.
  Stylishrooms skříňky s výklopnými dvířky
FOTO: Stylishrooms

Podobných triků mají bytoví architekti plné rukávy, jejich služby jsou ovšem poněkud nákladné. Proto některá kuchyňská studia nabízejí jejich služby zdarma. „Pokud zákazník využije poradenství našeho architekta, odečteme mu částku za jeho služby z celkové realizace. Ve výsledku tak za pomoc profesionála neplatí vůbec nic,“ říká Lukáš Vytiska z firmy Stylishrooms, která nabízí službu pod názvem „osobní architekt“.

Jak vybrat kuchyň podle tvaru
Takže jak vybrat kuchyň, aby vyhovovala všem funkčním i bezpečnostním požadavkům? Můžeme si zformulovat pár jednoduchých rad:

1. Kuchyně s ostrůvkem zaznamenala v nedávné době velký boom. Postupně se ale ukázalo, že ostrůvek (hojně v podobě barového pultu) je většinou velmi málo využívaný a spíše jen zabírá místo. Rozmyslete si tedy velmi dobře, k jakým účelům a jak často ho budete používat.
2. Pokud zvolíte kuchyni s ostrůvkem, pak na ostrůvek neumisťujte dřez, sporák či pracovní plochu. Je to krajně nepraktické!
3. Pokud se bojíte, že rohy kuchyňské linky v L nebo U budou zbytečně zabírat místo, vězte, že obavy jsou plané. Díky výsuvným systémům a rohovým šuplíkům se dá zužitkovat i tento prostor.

Stylishrooms rohový šuplík na míru
FOTO: Stylishrooms

4. Máte-li málo prostoru, nenechte se omezovat okny a začleňte je do linky.
5. Máte málo prostoru? Pak se vyhněte dvouřadé nebo U kuchyni. Raději žeňte linku do výšky, než na protilehlé stěny.

Tak už máte rozmyšleno, jak vybrat kuchyň podle tvaru? Pomoci vám v tom, stejně jako při výběru jiného bytového vybavení, mohou odborníci společnosti Stylishrooms, která zhotovuje elegantní kuchyně na míru. Neváhejte a vyzkoušejte je!

Stylishrooms kuchyně na míru s barovým pultem
FOTO: Stylishrooms
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze