Úvod

Jak účinně větrat bez energetických ztrát? S EUROPANELem Air!

Dostatečné větrání je jedním ze základních předpokladů zdravého prostředí v domě. Požadavek na zdravé vnitřní prostředí však v poslední době ustupuje rostoucímu tlaku na energetické úspory, což vede ke zhoršování vnitřního prostředí budov, zejména kvality vzduchu, která se nepříznivě odráží na našem zdravotním stavu.


Syndrom nezdravých budov

Nízkoenergetické a pasivní domy vybavené úspornými technologiemi se staly trendem moderního bydlení. Čím nižší je výše provozních nákladů, tím lépe. Jak pro naši kapsu, tak pro naše životní prostředí. Bohužel tento úsporný trend má negativní dopad na naše zdraví. Problém je, že stavby jsou špatně větrány a uvnitř zůstávají zdroje znečištění. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WTO) se v roce 2002 projevil u 60% obyvatel moderních těsných domů syndrom nezdravých budov.

Dopady na zdraví člověka

V nedostatečně větraných místnostech je vydýchaný vzduch, hromadí se zde oxid uhličitý jako vedlejší produkt dýchání, který ve vyšších koncentracích vytváří nezdravé vnitřní klima způsobující únavu, malátnost, někdy i nevolnost a bolesti hlavy. V delším časovém horizontu může pobyt v tomto prostředí vést ke vzniku alergií. Dalším nepříznivým jevem vyvolaným nedostatečným odvětráváním je zvýšená vlhkost, která na chladných površích kondenzuje, a podporuje vznik další závažné hrozby pro naše zdraví, která ostatně škodí i samotné stavbě – plíseň.

soucasti ventilacniho systemu EUROPANEL Air

Nepřetržité větrání bez energetických ztrát

Naštěstí existuje řešení, jak zajistit dostatečné větrání, a tím zdravé prostředí v domě, a zároveň ušetřit náklady na vytápění. Jedná se o decentralizovaný ventilační systém se zpětnou rekuperací tepla EUROPANEL Air tvořený jednou řídicí jednotkou a šesti ventilačními jednotkami s účinností rekuperace (zpětného zisku tepla) až 90%. Toto zařízení dokáže zajistit nepřetržité větrání bez energetických ztrát a umožnit tak moderním úsporným domům vyhovět hygienickým předpisům, které požadují výměnu vzduchu na osobu v rozsahu od 19 do 25 m3 za hodinu.

Jak vidíte, i v moderním domě je možné dostatečně větrat bez tepelných ztrát. Mějte koncentraci oxidu uhličitého ve svém domě pod kontrolou. Žijte zdravě, ekonomicky i ekologicky. Díky EUROPANELU Air to jde. Více informací o EUROPANELU Air, principu jejich fungování, výkonových parametrech, včetně konfigurace ventilačního systému pro obytné prostory o ploše 40, 80 a 120 m2 najdete na stránkách www.europanel.cz v sekci novinky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze