Úvod

Jak správně vybrat mobilní dům

Mobilní domy, mobilhomy nebo z němčiny mobilheimy jsou v dnešní době skutečným hitem v levném bydlení. Výborně slouží jako rekreační objekty nebo dočasné přístřešky, za určitých podmínek v nich lze bydlet i trvale. Jak však vybrat mobilheim, abyste s ním byli opravdu spokojení?


Stáří domu: podle požadavků
Životnost mobilního domu je zhruba 40 let – samozřejmě hodně záleží na tom, jak dobře se o něj majitel stará a v jakých klimatických podmínkách domek stojí. V každém případě je pro vás tato informace důležitá, pokud si kupujete již použitý dům.

Pro rekreační účely nebo jako zázemí pro zahrádkáře či rybáře si klidně kupte starší dům okolo 100 000 Kč – bohatě postačí. Na druhou stranu jestli chcete v domku bydlet sezónně nebo dokonce celoročně, vybírejte spíše kvalitnější domy z vyšší cenové kategorie (cca od 200 000 Kč nahoru), které jsou buďto nové nebo maximálně pár let staré. Při koupi se podívejte hlavně na podvozek – ten o stavu domu mnohé vypovídá.

Velikost domu: radši větší
Mobilní domy v Česku se nejčastěji prodávají ve dvou variantách: šířce 3,1 a 3,7 metru (délka bývá různá). A byť se jedná o rozdíl pouhých 60 cm, věřte tomu, že ve stísněnějším prostoru mobilheimu je tento rozdíl hodně cítit. Pokud tedy kupujete mobilní dům k častějšímu nebo trvalému obývání, volte ten širší. V opačném případě postačí užší.

Vybavenost domu: nechte si finanční rezervu
Mobilní domy z vyšší cenové kategorie (od zmíněných 200 000 Kč nahoru) jsou obvykle dobře vybavené: kuchyně a koupelny tu splňují standardy moderně vybavených bytů a okna bývají dvouvrstvá izolační.

Přesto ale neutraťte všechny svoje naspořené peníze za samotnou koupi, protože v některých případech může mobilní dům vyžadovat dodatečné investice. Zejména na lepší izolaci – u domů pro celoroční bydlení je dodatečné zateplení takřka nezbytné. Určitou finanční rezervu si nechte i na koupi běžných spotřebičů.

Pozor na mobilitu
Ačkoliv jsou mobilní domy pohyblivé, neznamená to, že byste je mohli zapřáhnout za osobní auto a odjet, kam se vám zlíbí. Podvozek na kolečkách je určen spíše k malým přesunům v rámci pozemku nebo na krátké vzdálenosti – pokud chcete dům přemístit na větší vzdálenost, budete potřebovat tahač s podvalníkem nebo kamion pro přepravu těžkých nákladů.

Autor článku: Sterauto
mobilni-domy-prodej.cz/

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze