Úvod

CAG radí: Vyberte si do interiéru materiály, které neškodí zdraví

Při zařizování bydlení je vždy důležité myslet nejen na design, ale také na funkčnost, kvalitu a použité materiály. A to především tam, kde danou součást interiéru budete používat dlouhá léta. Mluvíme teď především o interiérových dveřích, šatnách, vestavěných skříních nebo kuchyních.


Většina z nás vnímá dveře jako praktickou součást bydlení, která odděluje jednotlivé místnosti. Málokdo ale přemýšlí nad tím, že jde o důležitý prvek, který může významně ovlivňovat prostředí interiérů.

„Každé dveře mají i se zárubní plochu asi 5 m2. V průměrně velkém bytě nebo domě je počet dveří samozřejmě vyšší, a pokud je sečteme, jde o vcelku velkou plochu, která má vliv na klima v interiéru,“ uvádí Jana Růžková ze společnosti CAG, dnes již tradičního českého výrobce dveří, a dodává: „Je důležité, aby použité materiály byly kvalitní a dobře zpracované. I proto si pro jejich výrobu vybíráme výhradně prověřené dodavatele materiálu z ČR nebo ze zemí EU.“

material dveri cag

Důležitým prvkem výběru dveří nebo skříní je obsah formaldehydu. V CAG vyrábějí dveře, které mají až pětinásobně nižší obsah této chemické látky, než povoluje evropská norma. Je to díky dveřním rámům z masivního dřeva a lepidlům, která splňují přísné normy nejen složením, ale také nanášeným množstvím. Deskový materiál pochází od dodavatelů vyrábějících technologií odpovídající nízké emisní třídě. Pro základní lakování dveří je vhodné použít barvy ředitelné vodou. V CAG standardně používají barvy od českého výrobce s certifikací, které splňují nejpřísnější hygienické normy a jsou zcela nezávadné a použitelné i v dětských pokojích. Pokud máte rádi přírodní materiály, doporučujeme silnostěnnou dýhu forte. Jde o povrch, který CAG nabízí v mnoha variantách moření s PU lakem nebo alternativně v ekologické úpravě olejovoskováním.

interierove dvere CAG

Máte-li rádi prosklené plochy nebo chcete do tmavé chodby dostat více světla, ale máte obavu, že se něco přihodí, nezoufejte. Není nic jednoduššího než do výplně dveří použít bezpečnostní sklo, podle potřeby buď kalené, nebo lepené. Kalené je vhodné pro dveře se sklem v rámu, protože při jeho rozbití vzniknou jen malé střípky bez ostrých hran. Lepené sklo je složeno ze dvou skleněných desek, mezi nimiž je bezpečnostní fólie, která při nárazu sklo „podrží“, tudíž vůbec nedojde k jeho vysypání.

bile dvere ceskeho vyrobce CAG

Zdravotní aspekt však nespočívá jen v materiálech, ale také v technologii a inovacích. Proto v CAG hledají řešení, která jejich zákazníci ocení. Jednou z inovací, na českém trhu unikátní, je jejich provětrávaná zárubeň. Jde o technické řešení chráněné průmyslovým vzorem, jež nabízí průchod vzduchu horní částí obložkové zárubně, aniž je to na první pohled vidět. Navíc nedochází ke snížení hlukového útlumu ani propouštění nežádoucího světla, jako je tomu při osazení klasickou větrací mřížkou. Toto řešení je vhodné nejen pro pasivní domy kvůli vyrovnání tlaku v místnostech, ale také do interiérů, kde chcete zajistit volný průchod vzduchu.

vybirame dvere
Až budete vybírat dveře, skříně i nábytek na míru, určitě by vám neměla uniknout nabídka CAG. Více o nich i jejich výrobcích najdete na dverecag.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze