Úvod

Jak správně vybrat dveře ke sprchovému koutu?

Při zařizování nové koupelny hraje velkou roli, jestli si do ní pořídíte sprchový kout, nebo vanu. Ideální je, pokud je vaše koupelna dostatečně prostorná a vejde se vám tam obojí.


V takovém případě máte totiž po starostech a nemusíte dlouze přemýšlet a zvažovat veškeré výhody a nevýhody koupelnového vybavení.

Jestliže je vaše koupelna malá, pak je pro vás jasnou volbou sprchový kout. Díky němu totiž v koupelně ušetříte drahocenné centimetry, které budete moct využít pro jiné, neméně důležité koupelnové vybavení, jako je toaleta či koupelnová skříňka, která vám poslouží k uložení ručníků a čistících nebo kosmetických prostředků.

Sprchové kouty se však hodí nejen do malých, ale také do prostornějších koupelen. Sprchování je ekologičtější než napouštění vany, což patří mezi hlavní důvody, proč sprchové kouty získávají stále větší oblibu.

Sprchový kout si však musíte správně vybrat. Důležitý je nejen jeho celkový design, ale také jeho jednotlivé části, z nichž nejdůležitější jsou nepochybně sprchové dveře. V následujících řádcích vás seznámíme se základními parametry, které vám jejich výběr ulehčí.

Rám sprchových dveří


Sprchové dveře jsou rozdělené do dvou variant - buďto jsou usazené v rámu, nebo žádný rám nemají. Pokud vybíráte sprchové dveře, které jsou ohraničené, zaměřte se na kvalitu rámu.

Nejčastěji bývá dveřní konstrukce vyrobená z hliníku, který je odolný proti korozi a mechanickému poškození, tudíž je zajištěna jeho dlouhodobá životnost. Hliníkový rám může být pochromovaný, natřený bílou barvou nebo s povrchovou úpravou satin.



Způsob otevírání sprchových dveří


Dveře ke sprchovému koutu se rozdělují podle způsobu otevírání. Záleží na tom, jestli je vaše koupelna prostorná, nebo v ní naopak potřebujete ušetřit místo. Do každé koupelny se tak hodí jiný typ otevírání, proto toto kritérium při jejich výběru zvažte. A jaké existují možnosti?

Posuvné dveře


Posuvné dveře jsou vhodné do malých koupelen, jelikož i po otevření sprchového koutu zůstanou schované uvnitř za pevnou boční stěnou, kam se posouvají pomocí koleček s ložisky. Pro jejich hladký chod vybírejte kolečka, která mají průměr minimálně 2 cm, a také dbejte na kvalitu pojezdu, ve kterém jsou uložena. Aby byla zajištěna dlouhotrvající životnost koleček a ložisek, mějte na paměti, že je potřeba obojí čas od času promazat.

Zalamovací dveře


Zalamovací dveře se stejně jako posuvné dveře hodí do menších koupelen. Po otevření se složí ke stěně sprchového koutu, takže vám v něm nebudou zabírat příliš místa.

Nezapomínejte, že by dveře neměly být složené dlouhodobě, aby mohly dostatečně vyschnout. V opačném případě by totiž hrozil vznik plísní.

Pivotové dveře


Tento typ sprchových dveří je velmi náročný na prostor. Otevírají se totiž směrem ven do koupelny, proto jsou vhodné do větších místností. Sprchové dveře s otočnými profily umožňují jejich otevírání dovnitř a ven.

Jejich používání usnadňuje zvedací mechanismus, který zajišťuje jejich nadzvednutí nad prahovou lištu a automatické dovírání. Nevýhodou tohoto typu dveří je, že při jejich otevření z nich voda stéká na podlahu koupelny a vzniká tak riziko vašeho uklouznutí.



Skleněná nebo plastová výplň?


Kromě způsobu otevírání sprchových dveří je důležitý i výběr materiálu jejich výplně. Sprchové dveře jsou obvykle tvořené skleněnou nebo plastovou výplní s tím, že každá má svá pro a proti, které je třeba vzít při rozhodování v potaz.

Plastové výplně jsou oproti těm skleněným levnější a také odolnější. Navíc se na plastových sprchových dveřích neusazuje vodní kámen, takže jsou mnohem snazší na údržbu.

Skleněné výplně naopak vypadají mnohem elegantněji, je však důležité, aby byly vyrobeny z bezpečnostního skla, které má tloušťku minimálně 0,6 cm. Tento typ skla totiž snižuje riziko, že by mohlo prasknout a tím pádem vás poranit.

Na skleněné výplni se snáze usazují bakterie a nečistoty, proto bývají zpravidla ošetřené speciální povrchovou úpravou, která bakterie a nečistoty odpuzuje. Dostupná je jak v čiré tak i matné variantě, takže je na vás, jak velké soukromí si při každodenní hygieně budete dopřávat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze