Úvod

Jak si vyhrát s osvětlením v domácnosti?

Kde je světlo, tam je domov. Alespoň to tvrdí jedno rčení. Z toho plyne, že bez osvětlení by našemu domovu něco chybělo. Spousta lidí na světlo v interiéru hledí jako na nedílnou součást. Považují jej za něco automatického a jeho výběru nebo umístění tak nevěnují tolik pozornosti, kolik by bylo ve skutečnosti potřeba. Přitom v současné době je k mání tolik možností a svítidla jsou k dostání v nepřeberném množství designů i stylů, že je doslova radost si s ním v domácnosti vyhrát.


Světlo je potřeba
Uměli byste si představit svou domácnost bez osvětlení? My určitě ne. Volba svítidel do interiéru je příjemnou povinností - vybírat můžeme podle svého vkusu i preferencí. I když je světlo potřeba, nejlepší a zároveň nejzdravější je to přirozené. Máte-li tedy v interiéru možnost využít přirozeného světla, určitě neváhejte a zbytečně jej nestavte do pozadí světlu umělému. Byla by to škoda.

Dostatek svetla je dulezity

Někdy je potřeba regulovat intenzitu světla

Světla bychom měli vybírat i s ohledem na konkrétní místnost. Je logické, že kuchyň vyžaduje jiný typ a intenzitu osvětlení, nežli třeba ložnice. Ideální volbou jsou světla, u kterých je možné jejich intenzitu regulovat. Pojmout to můžete i jednodušeji a dané světlo přizpůsobit konkrétní místnosti. Pamatujte, že v kuchyni je potřeba světlo ostré a jasné, aby bylo vidět na práci, v ložnici naopak tlumené a uklidňující.

Intenzita svetla by se mela regulovat hlavne v loznici

Světla na vlnách moderního stylu

Pokud se vám líbí moderní styl a chcete svůj domov v tomto stylu zařídit, určitě by vaší pozornosti nemělo uniknout osvětlení podhledů. Jedná se o velice moderní a na pohled elegantní způsob, jak osvětlit místnost a dodat jí ten správný šmrnc. Osvětlení může být buď klasické, nebo ještě více šmrncovní díky vámi vybrané barvě - například fialové. Takové osvětlení dodá dané místnosti úplně jiný rozměr.

Moderni barevne osvetleni rozzari

Jiná místnost - jiné světlo
Již jsme se zmínili o tom, že je potřeba výběr osvětlení přizpůsobit konkrétní místnosti z hlediska jeho intenzity. Musíme rovněž zmínit i volbu svítidel podle stylu a zařízení jednotlivých místností. Logicky přeci neumístíte světlo v rustikálním stylu do moderně zařízeného pokoje a naopak. Svítidla proto vybírejte i podle toho, v jakém duchu se nese interiér.

Vhodne osvetleny rustikalni pokoj

Kupříkladu šikovně řešené světlo, které je součástí větráku a plní tak hned dvě funkce, se skvěle hodí právě do rustikálního pokoje. Co myslíte?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze