Úvod

Jak pronajmout byt?

Pronajímání bytu je stále výnosná a lukrativní činnost, ovšem pokud vše probíhá podle domluvených pravidel. V opačném případě se může jednat o ztrátovou oblast. O fungování pronajímání rozhoduje celá řada faktorů. Které faktory je důležité si ohlídat, aby bylo pronajímání úspěšné, se dočtete v následujícím článku.


Vhodný nájemce
Solidní nájemce je klíčovým prvkem a základním kamenem pro úspěšné pronajímání bytu. V dnešní době je nezbytné si mezi zájemci vybírat a důkladně je prověřovat. Před podepsáním smlouvy a následným nastěhováním zájemce do bytu je potřeba znát několik důležitých informací.

• zaměstnání – vypovídá o výši a pravidelnosti platu, tedy schopnosti včasného placení nájmu
• předchozí bydliště – hlavně důvody jeho opuštění a vztahy s minulým pronajímatelem
• délka minulého nájmu – zda se jednalo o pár měsíců či řadu let

Tyto informacím se odhalí důležité informace, které povedou k vybrání solidního nájemce. Díky tomu se dá předejít možným konfliktům a problémům, jako je neplacení nájmu, ničení bytu nebo nečekané vystěhování nájemníka.

Neprůstřelná smlouva
Smlouva sice nezaručí, že bude nájemník včas platit nájem nebo přestane ničit jeho vybavení, ale je to jediná forma ochrany pronajímatele. Smlouvu byl měl připravit odborník, není dobré stahovat obecné smlouvy z internetu.

Součástí smlouvy by měl být předávací protokol, kde je zaneseno, kdy byl byt předán nájemci, v jakém byl stavu a s jakým vybavením. Smlouva musí být jasně formulovaná se správnou identifikací stran a dobou jejího trvání.

U pronájmu se doporučuje uzavírat smlouvu na dobu určitou s možností jejího prodloužení. Je pak snažíš se zbavit problematického nájemníka. Smlouva musí obsahovat ochranné prvky, které ochrání pronajímatele před problémy s nájemníkem.

Ochranné prvky
Jistota, to je nejúčinnější prvek, který chrání pronajímatele proti neplatičům. Jistota, nebo kauce, se skládá na začátku nájmu a pronajímatel z ní může čerpat v případě neplacení nájmu nebo ničení majetku. Výše kauce, zúčtování a vyrovnání je dobré mít zanese ve smlouvě.

Oznámení sousedům
S pronájmem bytu je nutné informovat a pronajímatel má oznamovací povinnost sousedům. Je nutné nahlásit jména, počet nájemníků a adresy. Taková povinnost nastává i v případě dojde-li k prodeji nebo darování bytu novým majitelům.

Nájem
Dalším klíčovým faktorem je nájem. Veškeré podmínky musí být zaneseny do smlouvy.

• výše nájmu
• forma
• způsob placení

U ceny záleží čistě na pronajímateli, výše nájmu by se měla orientovat podle lokality, velikosti a vybavení bytu a podle výše nájmů v okolí. Výše nájemného se může zvyšovat po dohodě s nájemníkem, nebo může být ukotveno ve smlouvě každoroční zvyšování.

V současné době není dobré mít paušální výši nájemného. Zaplacením paušálního nájmu si nájemník splní svou základní povinnost. Pronajímatel z toho uhradí poplatky do fondu oprav, zálohy na studenou a teplou vodu, tepelnou energii a účty za elektřinu a plyn. Takový způsob nenutí nájemníka k šetrnému hospodaření s vodou, teplem a elektrickou energií. Pro pronajímatele je to ztrátové.

Pronájem bytu je vždy trochu riziko, protože lidský faktor může zklamat a dorazí-li nájem jednou na váš účet, nikdy si nemůžete být jisti, že dorazí i podruhé. Nájemníci mohou přijít o práci nebo se dostat do jiné těžké životní situace.

Realitní kancelář
Se všemi výše uvedenými faktory, které je nutné sledovat a ohlídat, aby došlo k úspěšnému a výnosnému pronájmu, pomáhají realitní kanceláře. V oblasti realit se vyznají, vědí co má být uvedeno ve smlouvě, poznají a najdou vhodného a solidního nájemce a to vše v poměrně krátké době. Pokud se tak jedná o pronajímatele začátečníka, je dobré využít služeb odborníků.

Za pomoc při zpracování článku děkujeme společnosti INSTINKT REALITY s.r.o - reality Praha.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze