Úvod

Jak na správný spánek? Kvalitní postelí v šikovně zřízené ložnici

Kvalitní spánek je pro každého z nás jednou z nejdůležitějších částí dne. Co jiného vás dokáže opět nakopnout a nebít energií než pořádné spaní. Proto, máte li s usnutím nebo samotným průběhem spánku nějaké problémy, měli byste je řešit raději zavčas, než se vaše potíže stanou pravidlem. Ono totiž chodit po světě jako mátoha bez duše není to pravé ořechové. A to nemluvím o možných zdravotních komplikacích, snížené pozornosti v práci, v autě a o celkové nechuti do života.


NEPODCEŇUJTE SVÉ (NE)SPÍCÍ PROBLÉMY
Aby si odborníci i laická veřejnost uvědomili, jak důležité toto téma je, byl ustanoven Mezinárodní den zdravého spánku a připadá na první jarní den, letos tedy 13. března. Chronickou nespavostí, jakéhokoliv původu a druhu, trpí neuvěřitelných 30 % populace. Mnohými lékaři i mnohými laiky není tato porucha vůbec hodnocena vážně, aniž si kdokoli uvědomuje, jak negativně může špatný spánek naše tělo i psychiku ovlivnit.

nespavost

Od přecitlivělosti, náladovosti, nesoustředěnosti, přes úzkost, depresi a častější bolesti hlavy, až k vyšší náchylnosti k chorobám srdce a cév. Tím vším jsou nespavci postiženi až 10 krát více než ti, kteří se těší sladkým snům. A je úplně jedno, jestli neumíte usnout, několik hodin se převalujete, než konečně zaberete, pokud jste toho vůbec schopni, nebo se během noci stokrát proberete a pak s očima jako dvě baterky zíráte do stropu. Den co den, pořád dokola ta samá nespavá muka až do doby, než vás z postele vyžene zvuk budíku.

VYRVĚTE NESPAVOST ZE SVÉ HLAVY I S KOŘENY
Nenechte sami sebe zdeptat natolik, abyste se dostali do nekončícího kruhu únavy, nervozity, stresu z neusnutí a insomnie. Vyřešte svůj problém hned ze startu. Dodržujte staré, známé spánkové desatero. Pár doporučení a rad, které by měly klidnému a rychlému usnutí napomoci. Zvýšit tělesnou aktivitu a ulevit tak přetěžkané hlavě, omezit těžká jídla a alkohol před spaním, vyhnout se „energeťákům“ (kafe, zelený čaj), neválet se zbytečně v posteli, vyvarovat se odpoledním šlofíkům a tak dále. Spousta nevyspalců ale není schopna, kvůli svému náročnému životnímu stylu, tato pravidla stabilně dodržovat. Před tím, než se ale vrhnete do spárů návykových léků na spaní, ochutnejte relaxační bylinkové čaje, které vás uklidní, unaví a odstraní napětí. Vřele doporučovanou je třezalka, meduňka nebo kozlík. K šálku čaje si pusťte relaxační hudbu a nalaďte se na spánek.



Zakopaný pes ale může být úplně někde jinde, než jen ve vaší hlavě. Vyzkoušeli jste už třeba vyměnit postel anebo matraci? Či přemístit lože do jiné části pokoje nebo úplně přemístit a přestavět ložnici?

spatna matrace

LOŽNICE – CENTRUM INTIMITY
Jelikož v této místnosti trávíme až třetinu života bezbranným spánkem, měla by proto být tím nejbezpečnějším prostorem v domě. Nedoporučuje se, aby do ložnice vedly více jak jedny dveře a ty by rozhodně neměly být naproti vstupu do bytu či schodiště.

hneda prostorna loznice

Pokud rekonstruujete bydlení, co se týče relaxačního pokoje, zbytečně nekombinujte, prostor by měl být pravidelný, prostý, bez výklenků. Naprosto vyloučené je, aby byla ložnice nad nebo vedle potenciálně hlučných prostor. Ať už garáž nebo pánskou hernu, obě určitě umístěte v dostatečné vzdálenosti. Je vám přece jasné, že v chlapském doupěti nebude ve večerních hodinách zcela ticho a klid. I když bude partner sedět u počítače s kvalitními sluchátky na uších, jeho hlasitý projev emocí vás určitě nenechá si v klidu odpočinout. Ono totiž ani decentní upozornění, že už byste potřebovali opravdu klid, jelikož vás ráno čeká brzké vstávání, nedokáže muže vytrhnout z naprosté soustředěnosti a oddanosti, které vkládá do dobře rozehrané hry nebo partičky pokeru na internetu.



Hold musíte být, dámy, jednomu rády. Pokud nechcete, aby vám muž vysedával po nocích v barech, v kasinech či u svých kamarádů, dopřejte mu chvilku klidu alespoň v jeho „pracovním“ brlohu. Své hravé choutky totiž může bez problému ukojit i doma a to dokonce s partou svým přátel. Stále více oblíbené stránky PokerStars totiž nabízí svým příznivcům založit si úplně vlastní pokerový klub pouze pro uzavřený okruh členů. V něm je možnost spravovat pokerové hry dle daných představ, dle časových možností, kdykoliv budou hráči chtít. Tzv. online Home Games jsou nyní naprostým fenoménem a jsou absolutně zdarma. Založení klubu je naprostá banalita a jeho užívání je opravdu i pro nezkušené hráče vskutku velmi jednoduché. Dá se říci, že naprostý ideál jak pro muže, tak pro jeho ženu. Partner krásně přijde na jiné myšlenky, užije si se svou partičkou spoustu zábavy, legrace i karetního adrenalinu a naprosto se tak odprostí od všedních starostí.

domaci pracovna

Poté se bude vracet za drahou polovičkou do postele naprosto vydováděný a snad i spokojený ze svého karetního výkonu ve své soukromé virtuální herně. Proto buďte s umísťováním ložnice a manželovy pracovny velmi opatrní, aby byla spokojenost na všech frontách, a vy budete moci oba spát sladce jako batolata.

DALŠÍ MALÁ DOPORUČENÍ

A kam s postelí? Tu určitě neumísťujte hned vedle dveří či k oknu, a to kvůli průvanu. Ten může zapříčinit prochladnutí a následné bolesti hlavy a zad. Ani úplný střed místnosti, či plácek pod šikmou střechou nejsou ideální variantou. Mohou ve vás vyvolávat nepříjemné pocity strachu. Základ je, aby bylo lože ukotveno ke zdi. Toto postavení vám nabídne kýžený pocit jistoty a zázemí. Určitě ale postel neobestavujte nábytkem či čímkoliv jiným. Důležité je, abyste měli okolo sebe dostatek prostoru.

svetla minimalisticka loznice

KVALITNÍ ÚTOČIŠTĚ
Nesporně jedním z nejdůležitějších kritérií dobrého spánku je kvalitní postel, rám, matrace, přikrývky a polštáře. Ideálně je mít postel z přírodních materiálů. Důležitým úkolem je poté vybrat rovněž zdravou matraci, která bude sedět právě vám. Proto se nebojte obrátit na odborníka v této branži, ten vám jistě doporučí, co z široké škály nabídek bude právě pro váš spánek nejvhodnější.

Jen matrací je totiž celá řada a kdo se v tom má vyznat. Bude pro vás nejlepší pružinová, matrace z líné, studené či BIO pěny, latexová nebo úplně jiná? Každému vyhovuje něco jiného a zároveň je zde i jistá cenová rozdílnost. Kromě materiálu matrace se poradce určitě nezapomeňte zeptat i na profil matrace, čili různou tuhost jednotlivých úseků matrace. Ty by se měly, dle odlišné zátěže jednotlivých části našeho těla, lišit a co nejlépe se naší poloze přizpůsobily. Dobré matrace disponují pěti zónami, ty lepší se pyšní sedmi a více.

kvalitni matrace na miru

Jak vidíte sami, zajistit a dopřát si kvalitní spánek je hotová věda. Nebojte se ale do nejdůležitějšího pokoje v domě investovat jak čas, tak peníze. Jistě se vám to vrátí v podobě zdravého spánku, který je základem zdravého a spokojeného života.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze