Úvod

Jak bojovat s vlhkostí v interiéru?

Máte doma nadměrné vlhko, které vám působí problémy v podobě padající omítky, či dokonce plísní? Každý problém má své řešení a právě na řešení nadměrné vlhkosti se dnes zaměříme.


Do technických místností použijte praktická řešení

V nadměrně vytížených částech domu, jako je garáž, sklepy, kotelna či dílna, se nebojte praktických řešení. Třeba voda z tajícího sněhu může v garáži ihned odtékat, pomůže s tím podlahová vpusť. Ta se skvěle uplatní i v dalších místnostech, kde hrozí riziko louží a vylité vody. Čím rychleji se takové vlhkosti zbavíte, tím lépe. Uplatnit se toto řešení může i v koupelně či prádelně.

Kde vlhkost neodtéká, tam ji musíte setřít

Existuje ale samozřejmě i spousta míst, kde podlahové vpusti ani jiné typy kanalizace nepomohou. Jde zejména o stěny ve vanách a sprchových koutech či o umyvadla a dřezy. Máte-li problém s nadměrnou vlhkostí, je vhodné po každém použití tato místa otřít hadrem a přebytečnou vodu poté vyždímat do odpadu. Mnohem méně vody se vám pak odpaří do místnosti.

Máte v koupelně odvětrávání?

Další praktická vychytávka, která je již nedílnou součástí každé moderní koupelny, je ventilátor umístěný do ventilačního potrubí. Díky tomu můžete snadno „rozproudit“ vzduch v této větratelné místnosti a rychle po koupeli vyměnit vzduch plný kapiček vody. Vlhkost se tak neusadí v místnosti ani se nebude šířit do dalších místností.

Nezapomínejte pravidelně větrat

Trápí-li vás plísně a kondenzující vlhkost, jedním z nejefektivnějších řešení je pravidelné větrání. Zejména nová okna, která bývají dokonale utěsněná, jsou příčinou těchto problémů. Proto se stává, že nemovitosti, které s přebytečnou vlhkostí neměly problém, jsou najednou navlhlé právě po výměně oken. Stará okna totiž díky nedokonalému těsnění vlhkost přirozeně regulovala.

Minimálně jednou denně proto intenzivně vyvětrejte. V létě pravděpodobně větráte přirozeně, pamatovat na to ale musíte i během chladných dnů od podzimu do jara. Otevřete co nejvíce oken a po dobu 5 až 15 minut co nejrychleji vyměňte veškerý vzduch v domácnosti. Jde o nejefektivnější řešení z pohledu regulace vlhkosti, kdy současně nezvyšujete zbytečně náklady na vytápění. Naopak trvale pootevřené okno na ventilaci či mikroventilaci náklady na vytápění zvyšuje výrazněji.

Pozor na sušení prádla

Obrovský podíl má na zvýšení vlhkostí sušení prádla v interiéru. Během slunečných dnů se proto snažte sušit prádlo na balkoně či na terase. V bytových domech zase využívejte sušárny. Případně si pořiďte sušičku prádla. Početné rodiny, které perou oděvy denně a následně je suší na sušácích rozmístěných po jednotlivých místnostech, se zvýšenou vlhkostí budou bojovat opravdu těžko.

Když nic nezabírá, jsou zde odvlhčovače vzduchu

Nezabírají-li výše zmíněné postupy, můžete přijít s „těžkou technikou“, která vodu dokáže ze vzduchu extrahovat. Mluvíme o odvlhčovačích vzduchu. Některé dokážou pracovat bez elektřiny, skutečně efektivní jsou ale spotřebiče, které elektrickou energii využívají. Odvlhčovače dokážou pomocí kondenzace vodu koncentrovat v nádržce, kterou poté jednoduše vylijete do umyvadla či toalety.

Foto zdroj: Pexesl.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze