Úvod

Inspirujte se k jarnímu a velikonočnímu zdobení interiéru

Designérka radí, jak na vkusné dekorace. Radost z nastávajícího jara je všudypřítomná. Zimní dekorace schováváme zpět do krabic, těšíme se ze sněženek, narcisů a tulipánů a přemýšlíme nad blížícími se Velikonocemi. Letos Velikonoční pondělí vychází až na 17. dubna a my vám poradíme, jak zbývající čas do svátků využít pohodově a kreativně. Třeba tvorbou vkusných dekorací do interiéru i exteriéru a přípravou zátiší s jarní tematikou!


Někomu mohou Velikonoční dekorace připadat příliš „hlučné“, infantilní nebo dokonce kýčovité, a i s takovými kousky se opravdu setkáme – a nesmíme se divit! České tradiční Velikonoce totiž spojují zvyky pohanů a křesťanů, radují se ze vzniku nového života a zároveň oslavují konec těžkých zimních měsíců a nástup svěžího jara. Projevují se tedy opravdu vesele a radostně a jsou doprovázeny množstvím barev, ozdob, vzorů, pentlí a sladkého cukroví. Jednoduše řečeno, z pochopitelných důvodů lehký kýč a barevnost k Velikonocům patří, proto se jim zuřivě nebraňme a pusťme (alespoň na chvíli) do interiéru hravost a veselí.

A jak na to?
Interiéroví designéři, dekoratéři a naši pozorní čtenáři ví, že klíčem k úspěchu je v případě dekorování interiéru tvorba zátiší. Inspiraci naleznete u starých holandských mistrů, kteří dokonale kombinovali různé materiály, aranžovali květiny, pracovali s čerstvými plodinami, drapérií či nádobami různých tvarů a velikostí.

velikonocni dekorace na stul

I vy vyhraďte jeden odkládací stolek malému zátiší. Jednoduše ho vytvoříte pomocí např. zarámované tapety nebo potištěné látky (poslouží jako pozadí pro scénu), pěkných váz s různými naaranžovanými květinami (zkuste zapojit i sázené květiny např. narcisy, krokusy, tulipány…) a dekorací ve tvaru zajíčků, vajec nebo ptáčků.

z blogu maison blanche

Tip: celé zátiší uvolníte zapojením jednoho netradičního prvku, např. mezi roztomilé a něžné řezané květiny vložte větve! Větve fungují i samostatně umístěné v opravdu pěkné váze. A co teprve až rozkvetou..!

Dekorace vypadají skvěle i vprostřed jídelního stolu. Do dekoračních vaniček naaranžujte živé květiny, doplňte je dekoracemi nebo zdobenými vejci na umělé „trávě“ a pod celou scénu natáhněte čistý ubrus. Pokud na stole vystavujete jasně barevné dekorace (žluté, červené, zelené, modré, růžové, fialové…), volte pod ně ubrus v neutrálních barvách (bílá, pískově hnědá, světle šedá...), vyvarujete se tak přeplácanosti a nevkusu. Pokud naopak milujete minimalistický dekor, můžete se trochu odvázat a sáhnout i po jemně růžovém, jasně žlutém nebo dokonce vzorovaném ubruse. Vyvarujte se však elektricky modré – pokrmy na modrém podkladě většinou nevypadají vábně a obecně vzato modrá nepovzbuzuje chuť k jídlu.

dekorace na stul
Pokud je na vašem stole nedostatek místa pro velké aranže, vyžeňte dekorace směrem ke stropu. Vezměte si masivnější skleněnou vázu, do ní umístěte pěknou rozložitější (a vyšší) větev a na ni zavěste pár vyfouknutých jemně malovaných vajec. Celá dekorace bude vypadat minimalisticky a sofistikovaně a nebude vás skoro nic stát.

Do exteriéru doporučujeme veselé a vtipné věnce plné přírodních materiálů. Korpus můžete pořídit v hobby marketu nebo si ho vyrobit z pružných větví, kolem něj obtočte větve břečťanu a do nich umístěte drobné kvítky (dají se pořídit i kvalitní umělé, které vypadají stejně dobře jako živé, ale mnohem déle vydrží!), dekorace ve tvaru ptáčků, malá vejce, pírka… Kreativitě se meze nekladou.

elegantni velikonocni venec

Dost se nám líbí i mírně kýčovité věnce, které mají vtip a zavěšením na branku dělají radost každému kolemjdoucímu či koledníkovi.

vtipne kycovity venec

Pokud vás článek namotivoval k vlastní tvorbě, ale stále si nevěříte s výběrem materiálů či kombinováním barev, máme pro vás tip: rozhlédněte se po vlastním bytě – které barvy vidíte? Výrazné a křiklavé? Pak dekorace tvořte v neutrálních barvách – bílé, šedé, pískově hnědé a za použití přírodních materiálů. Kontrast interiéru a mírných dekorací ve výsledku vytvoří rovnováhu. Pokud je váš interiér naopak v barvách bílé, šedé a černé, odvažte se a zaexperimentujte se vzory, barvami a různými texturami. Rozbijete zdánlivou nudu a navodíte příjemnou a uvolněnou atmosféru.
Přejeme vám veselé Velikonoce!

Autor: Jana Hradecká, interiérová designérka a ředitelka interier design školy intermezzo
Zdroj foto: pinterest.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze