Úvod

Exkluzivní dřevěná podlaha v koupelně má svá úskalí

Kde kdo Vám potvrdí, že by si dřevěnou podlahu do koupelny nikdy nedal. V magazínech o bydlení se to však fotografiemi, na kterých se koupelny honosí nádhernými podlahami ze dřeva, jen hemží. Patří tedy dřevěné podlahy pouze na stránky časopisů?


Dřevo a vlhkost 
Zamilovali jste se do myšlenky, že si do své koupelny pořídíte luxusní dřevěnou podlahu, bojíte se však tento nápad zrealizovat? Vaše obavy plně chápeme. Dřevo si s vlhkostí příliš nerozumí a koupelnové prostředí je právě charakteristické svou vlhkostí. Koupeme se zde, sprchujeme, pereme, oplachujeme, všemožně dovádíme s vodou. Hlavně pokud máme doma malé děti, anebo si chceme v koupelně vybudovat (či již dávno máme) malé soukromé lázně. Je tedy celkem nemyslitelné, aby její podlaha nepřišla do styku s vodou. Vzhledem k tomu, že pokládka dřevěné podlahy rozhodně není laciná záležitost, hodně by nás mrzelo, kdyby se nám tato podlaha již po krátké době používání poškodila. Jak tedy o tuto podlahu pečovat? Je tato péče náročná? Jakým druhům dřevin máte dát přednost? Existuje nějaká kvalitní imitace? To jsou asi nejčastější otázky, které si klade člověk, který zatoužil po dřevěné podlaze v koupelně. Pojďme na ně společně nalézt odpověď. 

Krása vyžaduje péči
Pokud položíte do koupelny dřevěnou podlahu, získáte velmi atraktivní prostředí. Vaše koupelna navíc nebude působit chladným, nýbrž příjemně teplým a útulným dojmem. Tento typ podlahové krytiny však vyžaduje speciální péči. Není pravda, že se nesmí namočit, jde o to, aby vylitá voda nezůstala ve styku se dřevem po dlouhou dobu. Tedy abyste večer neopustili svou koupelnu s tím, že následky svých vodních radovánek vytřete až ráno. V praxi se sice můžete setkat s tvrzeními, že exotické dřeviny jsou zázračně odolné, tudíž jim přítomnost vody nevadí, anebo že ty tuzemské jsou ošetřeny dokonalou povrchovou úpravou, bránící tomu, aby vlhkost pronikala do struktury dřeva. Realita je však taková, že podlahu je třeba vždy vytřít do sucha. Kromě toho ochrannou povrchovou úpravu (zpravidla lak) byste měli přibližně jednou za rok obnovit. Pokud tedy nemá tato podlaha ztrácet na kráse. Exotické dřeviny, např. oblíbené teakové dřevo, jsou do prostředí koupelny skutečně vhodnější, než tuzemské dřeviny. Při péči je důležité věnovat zvýšenou pozornost kritickým místům, především prahům, spárám apod. 

Náš tip: Pokud fandíte spíše bezúdržbovým materiálům, nahraďte skutečné dřevo jeho keramickou imitací. Na první pohled nikdo nic nepozná a Vy budete mít méně starostí. Že dlažba klouže? Věřte, že mokré nalakované dřevo také.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze