Úvod

Výměna střechy a jaké jsou možnosti

Výměna střechy nebo přesněji střešní krytiny a okapového systému patří mezi nejčastější stavební úpravy prováděné v rámci rekonstrukce domu.


Co je třeba vědět předem
Pokud uvažujete o výměně své střechy nad hlavou, udělejte si nejprve malou teoretickou přípravu. V prvé řadě zvažte, zda je výměna střechy nutná. Často stávající stav střechy vyžaduje pouze opravu. Pak přichází na řadu stanovení rozpočtu, který ovlivňuje nejen cena střešní krytiny, ale i další faktory. Vždy si nechte udělat kalkulaci alespoň od dvou rozdílných dodavatelů. Firmu vybírejte pečlivě a pozornost věnujte všem detailům uvedeným ve smlouvě. Pokud nevíte, jaký druh střešní krytiny je na Vaši střechu vhodný, poraďte se předtím také s minimálně dvěma dodavateli. Dbejte na to, aby firma kromě krytiny vyměnila také krovy. 

              

Druhy střešních krytin
Při volbě střešní krytiny se vychází z konstrukce a sklonu střechy (jakou zátěž unese), z rozpočtu a samozřejmě také z pohledové kvality. Klasickou variantu představují pálené a betonové tašky, které jsou vhodné na šikmé střechy. Výhodou je zde dlouhá životnost, nevýhodou vysoká hmotnost. Další možností jsou vláknocementové desky, které v sobě spojují výhody nízké hmotnosti, trvanlivosti a příznivé ceny. Moderní plechové krytiny, které se rovněž vyznačují lehkostí a v poslední době u bezúdržbovostí, nacházejí využití především u plochých střech. Méně obvyklou variantu představují dřevěné šindele, a to pro svou finanční náročnost. Jejich levnější variantou jsou asfaltové šindele.

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze