Úvod

Dřevostavby pomáhají obcím řešit následky babyboomu

Nečekaný babyboom nedávných letech ve spojení s odlivem obyvatel do prstence kolem Prahy dělá nyní vrásky středočeským rodičům i pánům radním. Mateřské školky a základní školy se zde totiž potýkají s nedostatkem kapacity. Dostat tříleté dítě do státní mateřské školy v Kladně či na Praze západ často bývá nadlidský úkol. A základní školy? Ty tu praskají ve švech. Elegantní řešení, jak rychle zajistit místa pro malé předškoláky a školáky, naštěstí přinášejí dřevostavby.


Výhoda rychlé realizace
V obcích Dolní Břežany a Kladně přispěly dřevostavby k vyřešení svízelné situace. V Dolních Břežanech proběhla přístavba základní školy Da Vinci a na Kladně rekonstrukce mateřské školky Svojsíkova zvané Motyčín. Zatímco školka na Kladně byla založena klasicky na betonovou základovou desku, přístavba školy v Dolních Břežanech byla založena na zemní vruty na základovou desku ze stavebního systému Europanel. Obě stavby byly dokončeny v rekordně krátkém čase. My vám nyní přinášíme fotodokumentaci a krátké rozhovory s projektantem a investory a uživateli staveb. V obou případech se investoři rozhodli pro další přístavbu z kapacitních důvodů. Zeptali jsme se, co je vedlo k rozhodnutí pro dřevostavbu, proč si vybrali stavební systém Europanel a jak byli spokojeni s výsledkem.

Základní škola da Vinci

Základní škola da Vinci v Dolních Břežanech, která byla otevřena v roce 2010, má společně s mateřskou školou kapacitu přibližně 100 žáků. Na naše otázky nám odpověděl Mgr. Ing. Martin Lukeš, PhD., ekonom, jeden ze zakládajících členů školy da Vinci, který celou akci za investora řídil.

skola a skolka Dolni Brezany

„Začínali jsme skromně v budově arcibiskupství, k dispozici byl prostor pouze pro jednu třídu MŠ a jednu třídu ZŠ. V létě roku 2011 jsme přistavili patro, kde vznikly další třídy,“ popisuje začátky školy da Vinci pan Lukeš. „V budoucnosti bychom rádi každoročně otevřeli jeden nový první ročník s maximální kapacitou 15 dětí.“

exterer skoly a skolka Dolni Brezany

Proč právě dřevostavba?
„Pro dřevostavbu jsme se rozhodli hlavně z hlediska rychlosti výstavby.“

skola a skolka Dolni Brezany - interiery

Proč EUROPANEL?
„Klasická sloupková konstrukce nám připadala časově náročná, chtěli jsme systém, který bude pouze smontován a zároveň může být bez problémů jednoduše demontován. Europanel byl nejflexibilnější a nejlépe s námi komunikoval“, udává důvod pro volbu stavebního materiálu pan Lukeš.

skola a skolka Dolni Brezany - interier

A jak vše dopadlo?
„Chtěli jsme pouze suchou výstavbu, žádné betonování a další mokré procesy. Proto i založení na zemní vruty. Stavba byla zahájena 23. 6. 2013 a plánované dokončení bylo koncem srpna. Stavba byla nakonec dokončena k 15. 9. 2013, ke zdržení došlo kvůli opožděné dodávce dřevěného obkladu fasády a dřevěných interiérových prků. Výše investice dosáhla 12,5 mil. korun.“

interer skoly a skolka Dolni Brezany

„Školu užíváme dva měsíce a zatím vše funguje tak, jak má. Nic nevrže. Zvolili jsme vhodnou skladbu stěn, takže i po akustické stránce není žádný problém“, odpovídá na moji otázku, jak jsou s užíváním budovy spokojeni, pan Lukeš, a dodává: „Pokud bych měl akci celkově zhodnotit, myslím, že se nám podařilo ve velmi krátkém čase postavit budovu o zastavěné ploše cca 400 m2, která dobře slouží i vypadá. Žáci pozitivně vnímají progresivní vnitřní vybavení. V prostorách nové družiny, kde jsou instalována lana, houpací a lezecké sítě, mají možnost se protáhnout a relaxovat. Rodiče zase kladně hodnotí rychlost výstavby a vzhled školy. Je to opravdu hezká dřevěná stavba.“

Mateřská školka Motyčín, Kladno

MŠ Svojsíkova má sto žáků a působí nyní již 31 let. Otázky zodpovídá ředitelka mateřské školy Svojsíkova paní Jana Vavříková a pan David Veverka z projekční kanceláře DWPROJEKT, která školku projektovala.

„Nás k přístavbě vedly hlavně požadavky ze strany rodičů, kteří měli problém s umístěním svých ratolestí do školek. V místě nebyl dostatek předškolních zařízení, a tak se město rozhodlo pro investici. Nová kompletně vybavená třída se zázemím vznikla na základní desce dříve vyhořelé části objektu, který již sloužil pouze jako pronajímaný sklad“, dodává paní Jana Vavříková.

stavba Materske skoly Kladno

Proč právě dřevostavba?
Město zvolilo dřevostavbu z několika důvodů. Důležitým faktorem byla bezkonkurenční rychlost výstavby, nemalý podíl na rozhodnutí měl však i fakt, že původní objekt byl také dřevostavba.

Proč EUROPANEL?
Stavební systém Europanel navrhla projekční kancelář pana Veverky na základě svých předchozích zkušeností.

dokoncena stavba Materske skoly Kladno

A jak vše dopadlo?
„V Motyčínské mateřince ke zpoždění nedošlo, začali jsme 1. 7.2013 a k 31. 8.2013 byla stavba dokončena“, pochvaluje si svojí letní „dovolenou“ paní ředitelka. A tak již 16. 9. mohl první náměstek kladenského primátora pan Miroslav Bernášek, který stavbu inicioval, slavnostně předat novou budovu škole.

„Vše se zvládlo díky skvělé koordinaci a spolupráci všech, kteří se na výstavbě podíleli“, doplňuje pan Veverka.

Paní ředitelka Vavříková hodnotí v podstatě stejně: „Stihli jsme ve stanoveném termínu pořídit krásnou vzdušnou budovu, která nám umožnila přijmout další děti a poskytla jim dostatečný prostor pro jejich rozvoj a aktivity. Děti jsou nadšené, mají zde stolečky, prostor pro hry i místo pro dovádění, které se dá lehce zaměnit za odpočinkovou zónu. Náklady na rekonstrukci činily 5,8 mil. korun.“

Realizaci přístavby školy Da Vinci v dolních Břežanech realizovala firma Ataxonet plus s.r.o. www.ataxonet.eu a MŠ Svojsíkova Kladno vyprojektovala projekční kancelář DWprojekt www.dwprojekt.cz.
Více o stavebním systému Europanel najdete na stránkách výrobce stavebního systému pro nízkoenergetické a pasivní domy www.europanel.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze