Úvod

Dejte si klidně nohy na stůl!

Hranice mezi volným časem a prací se těm, kdo pracují ponejvíce doma ve své vlastní pracovně, pomalu vytrácí. Pracovna se stala obvyklou součástí obydlí. Už to proto dávno není žádná šedivá nudná kancelář, kde by si člověk připadal jako ve vězení, ale stylová místnost vybavená komfortním nábytkem.


Na svém zdraví nešetřete 
Uvědomili jste si někdy, jak velkou část času strávíte prací? Možná ani ne, protože patříte do té skupiny lidí, kteří jsou zaneprázdnění natolik, že vnímají jen kalendářem vymezené pauzy, a to ještě pouze tehdy, kdy potřebují pracovat také o svátcích. Nejen z tohoto důvodu by Vaše pracovna měla být vybavena pohodlným nábytkem. Na vlastním zdraví a pohodlí se nevyplácí šetřit. Jistě víte ze zkušenosti, že šetření na nesprávném místě může člověka ve finále vyjít pěkně draho. Takže pojďme vybavit pracovnu tím správným nábytkem. Která část nábytku je zde nejdůležitější? Ano, správně, židle. Její důležitost nikdy nepodceňujte. My Vám dnes představíme velmi pohodlnou židli, která při dlouhodobém používání neškodí organismu (například způsobením chronické bolesti krční páteře atp.) Zároveň patří mezi designové zajímavosti, co se týče provedení, použitého materiálu i barev a jejich kombinací. Pozor, multichair se představuje!

Multichair
Multichair znamená v doslovném českém překladu multifunkční židle. Lze ji různě polohovat, díky čemuž můžete při práci zaujímat libovolné množství poloh. O přestávce se můžete protáhnout, nebo si dát nohy nahoru, aniž byste přitom vstávali ze židle. Vaše tělo tento komfort jistě ocení. Při správném a pohodlném sezení se navíc dostatečně prokrvuje celý organismus, což je dobrá prevence vzniku křečových žil a částečně i nežádoucí celulitidy u žen. A hlavně to má pozitivní vliv na Vaše myšlení! 

Židle na naší fotografii pochází z dílny designéra jménem Joe Colombo, který tuto židli, podobající se spíše křeslu, pojal jako komponent složený ze dvou elementů, aby tak vytvořil vysoce přizpůsobivý univerzální systém. Polštáře jsou vyplněné speciální pěnou. Dva postranní kožené pásy s ocelovými ohýbacími přezkami umožňují vytvořit různé typy židlí. Od křesílka s opěradlem až po malou válendu. Multifunkční židle, kterou jsme Vám představili pro inspiraci, je součástí stálé výstavy v Muzeu umění a metropole v New Yorku. 

Tancující knihy 
Připadá Vám příruční knihovna, která má všechny přihrádky stejně rovné, vysoké a široké, jako naprosto nudný kus nábytku pro pedanty, kteří mají rádi všechno pěkně srovnané? Jděte do zig zag (česky cik cak) knihovny! Ta na naší fotografii vnese do Vašeho pracovního světa také trochu zábavy. Někomu připomíná Tančíčí Dům na Rašínově nábřeží v Praze, jinému zase Šikmou věž v Pizze. Knihovničku nemusíte zásobit pouze knihami. Proč nenastěhovat do jedné z přihrádek nějakou zajímavou exotickou rostlinu? Pozor ale, ať ji v zápalu práce nezapomenete tu a tam zalít. Pokud si nejste zcela jisti, zda to zvládnete, oživte interiér Vaší pracovny raději kaktusem, umělou květinou, nebo samolepící dekorací s florálními motivy.



Lezoucí police
Vůbec není od věci, dívat se při práci na předměty, které Vás mohou inspirovat – zejména v případě, že máte kreativní povolání. Tvůrce lezoucích polic na obrázku se možná inspiroval koncepcí bio-designu (designu, který čerpá z přírodní rozmanitosti a geometrických tvarů). Police na stěně připomínají slimáky, těstoviny, lístky, prostě co chcete. Že se Vám naše police nelíbí? Zkuste něco jiného. Třeba odkládací stolek ve tvaru rajčete. Fantazii se meze nekladou. 

Originální nábytek a doplňky dokážou velmi nenásilně narušovat vážnost pracovního prostředí. A to je někdy hodně zapotřebí! Psychologové a psychiatři o tom něco vědí. Takže si dejte klidně nohy na stůl, nebo se zabořte do nějakého pohodlného kusu sedacího nábytku, ať se Vám dobře přemýšlí! A neberte svou práci zase tolik vážně! 

Foto:
www.stardust.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze