Úvod

Co byste měli vědět před tím, než požádáte o hypotéku?

Dnes jsme pro Vás s webem www.penizenavic.cz připravili 4 tipy, které Vám pomohou k získání hypotéky či získání slevy na úrokové sazbě hypotečního úvěru. Čtěte pozorně, ve hře jsou stovky korun měsíčně.


1. čím vyšší částku budete platit z jiných zdrojů, tím nižší sazbu získáte
Vůbec nejdražší jsou hypotéky, kdy si půjčujete 100 % částky, kterou za nemovitost platíte. Pokud ale kupujete nemovitost v hodnotě 2 000 000 Kč s tím, že 300 000 Kč budete platit ze svých úspor či třeba úvěru ze stavebního spoření, již se dostanete na výrazně nižší úrokové sazby! Důvod je takový, že pro banku jsou hypotéky, kde klient hradí část ceny nemovitosti z jiných zdrojů, méně rizikové, proto si může dovolit dát zde slevu z úrokové sazby. Standardně platí, že na nižší sazby se dostanete v případě, že z jiných zdrojů budete hradit alespoň 15 % ceny nemovitosti. Další slevy můžete získat v případě, že z jiných zdrojů budete hradit 30 % ceny nemovitosti. Dále už se slevy neposkytují a je tak jedno, jestli z jiných zdrojů budete hradit 60 % či 80 % ceny nemovitosti.

2. banky zajímají i Vaše výdaje!
Řada z lidí, kteří mají v plánu požádat o hypotéku, řeší, jestli mají dostatečné příjmy. Banku však nezajímá pouze to, kolik vyděláváte, ale také to, co kde splácíte. Informace o Vašich úvěrech si banky snadno zjistí v bankovním registru klientských informací, kde jsou data o Vašich závazcích ukládána 4 roky zpětně! Pokud tedy víte, že v příštích měsících půjdete žádat o hypotéku, snažte se snížit splátky svých závazků, třeba prodloužením splatnosti, či snížením úvěrových rámců (v případě kreditních karet a kontokorentů).

POZOR také na to, abyste své současné závazky spláceli řádně a včas. Několik opožděných splátek spotřebitelského úvěru Vám může bez milosti znemožnit cestu k úvěru a Vy pak budete muset čekat několik měsíců na to, než se pro banky opět stanete „nerizikovým“ klientem.

3. hypotéku mohou žádat až 4 lidé z 2 domácností
Pokud nemáte dostatečné příjmy, mohou s Vámi o hypotéku žádat i další lidé, např. Vaši rodiče, partner/ka, či třeba kolega z práce.

A naopak, pokud máte dostatečné příjmy, ale Váš partner/ka je po uši v dluzích, můžete o hypotéku žádat jen Vy s tím, že je jen na Vás, jestli pořizovaná nemovitost bude jen Vaše, nebo se o ni budete dělit s partnerem/partnerkou, který o hypotéku nežádal.

4. správným postupem se dají ušetřit deseti tisíce korun
Hypotéka stále není komodita, kterou byste všude sehnali za stejných podmínek. Správným výběrem se pak dají ušetřit stovky korun měsíčně. Například hypoteční specialisté spolupracující s webem www.penizenavic.cz dokáží svým klientům ušetřit oproti konkurenci v průměru 700 Kč měsíčně (úsporu ve Vašem konkrétním případě si můžete spočítat na stránce s kalkulačkou hypotéky).

Všeobecně platí, že služby hypotečních specialistů, kteří nabízí porovnání hypoték více bank, jsou zdarma. Schůzkou s nimi tedy nic neriskujete a můžete pouze získat – slevu na úrokové sazbě. Neváhejte se tedy, v případě, že hodláte požádat o hypotéku, obrátit na některého z hypotečních specialistů, třeba těch spolupracujících s webem www.penizenavic.cz, uvidíte, že nebudete litovat.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze