Úvod

Čím nahradit obyčejné žárovky?

Pokud se dnes vydáte do obchodu pro čirou 100 W žárovku, zjistíte, že ji nikde neseženete. Důvod je ten, že od 1. září 2009 začaly být v Evropské unii žárovky s kovovým vláknem a další energeticky neúčinné zdroje světla stahovány z trhu. Do konce roku 2010 se rozloučíme s žárovkami o příkonu 75 W, během roku 2011 s příkonem 60 W a od roku 2012 s příkonem 40 W a méně.


Jaké máme možnosti?
Nebyli jsme však ponecháni na holičkách a nemusíme se vracet k voskovým svíčkám. Rozhodnutí EU bylo učiněno na základě odsouhlasení všech členských států a také díky existujícím moderním alternativám účinnějších svítidel. Již před stažením obyčejných žárovek jsme se setkávali s poměrně rozšířenými fluorescenčními žárovkami (zářivkové světlo), které však nejsou příliš oblíbené kvůli dlouhému náběhu do plného rozsvícení a také jejich stárnutí - tedy postupnému snižování intenzity svitu po dobu její životnosti. V neposlední řadě tyto žárovky nejsou příliš levné. Další zajímavou alternativou je technologie LED diodových zdrojů světla, které v poslední době zažívají obrovský boom. Na tento druh osvětlení se zaměříme dále.

                                               

Jaké jsou výhody?
Porovnejme klasickou vláknovou žárovku o příkonu 40 W s edisonovým závitem E27 a její moderní kolegyni s 66-ti LED diodami a příkonem 3,3W.

Vysoká energetická účinnost.
Roční provoz 40 W žárovky při denní době svícení 3 hodiny vyjde na 251 Kč, zatímco LED žárovka spotřebuje při stejné době používání energii za pouhých 21 Kč. Tyto informace vycházejí z kalkulátoru úspory, který naleznete zde. I přes vyšší pořizovací náklady se Vám investice vrátí na spotřebě během jednoho roku. Pokud, svítíte více než 3 hodiny denně, investice se vrací rychleji. Spočítejte si i vy kolik uspoříte. Ještě příznivěji, pak vychází celkové úspory ve společných prostorech obytných komplexů a firem.

Srovnatelná svítivost.
Světelný tok u zmíněné 66-ti LED žárovky činí 462 lm což přibližně odpovídá 45 W klasické vláknové žárovce. Tabulku pro přepočet naleznete zde. Tato LED žárovka je vybavena diodami, na boku i čele, díky tomu je zajištěn rovnoměrný rozptyl světla podobný vláknové žárovce. Dejte si pozor na různé alternativy LED žárovek, které mají připomínat klasickou žárovku. Ne vždy je totiž tento plast výhodný. Může docházet k utlumení světelného výkonu, zkreslení barvy světla a v neposlední řadě při použití vysoce svítivých LED také k zamezení možnosti jejich chlazení. Proto vždy dbejte i na konstrukční stavbu žárovky – kvalitní pasivní chlazení by mělo být vždy přítomno.

Životnost.
Vláknová žárovka může vydržet až 1000 hodin v provozu. To je oproti 50 000 hodinám životnosti LED diody neporovnatelné. Navíc LED diodám nevadí časté zapínání a vypínání. Na shopu www.LED-230V.cz je proto na LED žárovky poskytována záruka 5 let!

Snadnější údržba.
Jeden příklad za všechny, čtyři žárovky ve výtahu za 5 let nasvítí 70 000 hodin. Každá žárovka nasvítí 17 500 hodin. Při ideální životnosti 1000 hodin to znamená, že za 5 let budete muset vyměnit 70 žárovek. 70 žárovek za 10 Kč je sice jen 700 Kč, ale co práce s výměnou spojená? Kolik vás stojí 70 x lezení na štafle a výměna žárovky?

            

Jak vybírat?
Zjistěte jaký závit (patici) má žárovka. Nejčastěji se doma setkáte se závity E27 a E14. Dále vyberte barvu světla, pokud chcete „bílou denní“ (stejné světlo jako mají vláknové žárovky, hodí se do obývacího pokoje), nebo zda Vám raději vyhovuje „studená bílá“ (vhodné do pracoven, tyto světla mají o něco vyšší světelný výkon oproti „bílé denní“), která svou teplotou vyzařuje podobně jako zářivka. Pozor na nekvalitní modely, které místo bílé svítí nepříjemně modrým odstínem – na www.LED-230V.cz Vám vždy garantují odpovídající barvu světla – kvalita žárovek je u tohoto prodejce také pravidelně testována. Následně vybírejte dle příkonu. Čím vyšší příkon tím vyšší světelný tok – viz. převodní tabulka výše. Při výběru samozřejmě berte v potaz i rozměry žárovky a její tvar. Zda je světlo do bodového lustru nebo to bude náhrada za žárovku v garáži. Na www.LED-230V.cz jsou žárovky pro snazší orientaci rozděleny do kategorií podle Patice, Barvy světla a Příkonu.

Proč začít s výměnou ihned?
Je spočítáno, že postupnou výměnou světelných zdrojů se do roku 2020 ušetří tolik energie, kolik jí za rok spotřebuje 11 milionů domácností. Zároveň se tak průměrné evropské domácnosti sníží výdaje na elektřinu o 25 eur za rok.

Šetřeme tedy přírodu i vlastní peněženku a začít můžeme hned teď – nový typ žárovky si pohodlně vyberte ještě dnes na
www.LED-230V.cz . Pokud se spletete, nebo nebudete spokojeni, garantujeme Vám vrácení 100% částky za nákup do 14 dnů. 

                       

Navíc
každý čtenář www.ÚtulnýDům.cz , který učiní objednávku nad 2 tisíce Kč bez DPH a dopíše do poznámky objednávky heslo „Chci ušetřit“ získá za symbolickou 1 Kč LED mini svítilnu dobíjitelnou z portu USB počítače.

www.LED-230V.cz


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze