Úvod

Bazén slibuje odpočinek i zábavu. Jaký vybrat?

Pomalými krůčky se k nám blíží léto a pro něho typické horké dny plné spalujících slunečních paprsků. Teploty šplhající vysoko nad třicet stupňů a vydýchaný vzduch v domě nás nutí trávit co možná nejvíce času venku. V takových dnech hledáme úkryt před sluníčkem a vhodný způsob, jak si zchladit tělo. Řešení obou problémů nabízí bazén, který nám poskytne nejen vítané osvěžení, ale i ochranu před paprsky, jež drze spalují naší kůži.


Mít na zahradě bazén je luxus, který si díky přijatelným cenám za pořízení bazénu i všeho s ním spojeného může dovolit drtivá většina lidí. Samozřejmě se finanční výdaje odvíjí od toho, jaký typ bazénu chcete, kam jej umístíte a jaké si k němu pořídíte vybavení či doplňky. Otázkou je, jak si vybrat správně?

Základní rozdělení bazénů
Na samotném začátku stojí rozhodnutí, jaký typ bazénu chcete. Obecně se dělí na nadzemní a zapuštěné. Rozhodovat se můžete nejen podle finančních možností, ale i s ohledem na místo, kam chcete bazén umístit. Nadzemní bazény jsou příslibem nižší finanční investice, kde je ale zároveň nutní počítat s menší výdrží. Zapuštěné bazény toho sice více vydrží, ale je u nich nutný zásah do terénu a tím se zvyšují výdaje.




Nadzemní bazény
Nadzemní bazény představují poměrně časté řešení, především díky ceně. I tady se samozřejmě můžete vyšplhat na vyšší částku, odvíjí se to od toho, pro jaký druh nadzemního bazénu se rozhodnete. Tento typ bazénů je vhodný například pro chaty a chalupy, kde pobýváte sezónně a nemáte čas se o bazén starat celý rok. Nejoblíbenější variantou jsou nafukovací bazény, které lze pořídit v mnoha provedeních a hloubkách. Jejich výhodou je snadná instalace - stačí je pouze nafouknout a naplnit vodou. Nebývají ale nijak zvlášť hluboké, proto chcete-li větší komfort, investujte do foliového nadzemního bazénu. Rozhodně je z čeho vybírat. Ani u instalace foliového nadzemního bazénu se nezapotíte - stačí postavit konstrukci, natáhnout folii a zaplnit vodou.

Zapuštěné bazény
Co si budeme nalhávat, zapuštěné bazény jsou o něčem úplně jiném. To už je luxus, byť jen na pohled. Nebojíte-li se finanční investice, která určitě nebude malá, a máte k tomu potřebné dispozice, pak neváhejte. Zapuštěné bazény totiž nabízí mnohem větší využití, kterým může být například protiproud.



Mezi základní typy zapuštěných bazénů patří:

Betonové bazény nabízí opravdu dlouhou výdrž, o které se dá tvrdit, že je prakticky neomezená. Investice do betonového bazénu se proto vyplatí, byť se vám může zpočátku zdát hodně vysoká. Sami si můžete určit, jakou chcete hloubku, tvar či sklon. Nevýhodou je náročná stavba, která zabere několik týdnů, možná i měsíců.

Celokovové bazény stejně jako ty betonové slibují opravdu úctyhodnou výdrž. I tady máte na výběr, jak bude váš bazén vypadat: určete si jeho tvar, hloubku nebo členění. Nutno podotknout, že voda v tomto typu bazénu má lehce šedivý podtón, což nemusí na oko vypadat zrovna lákavě.

Laminátové zapuštěné bazény jsou v této skupině cenově nejpřijatelnější. Do země se umisťují vcelku, dostupná šířka je až 3,5 m. I tento typ bazénu nabízí vysokou odolnost a výdrž, za což může materiál. Navíc tyto bazény bývají opatřeny izolační vrstvou a tak udrží vodu v bazénu déle teplou.



A co vy? Už víte, jaký bazén si pořídíte?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze