Úvod

Barvy v interieru, poradíme jaké vybrat

Nedá se popsat postup podle kterého vždy vybereme správně a nedopustíme se omylu. Pokaždé se jedná o jinou situaci, tvůrce mohl být něčím inspirován, nebo omezen daným prostorem a okolnostmi s ním spojenými. Největší volnost máme určitě při tvorbě nového a ničím nelimitovaného prostoru, ale těch je bohužel opravdu minimum. Co je tedy zapotřebí předtím, než začneme tvořit barevné schéma celé místnosti?


Je určitě zapotřebí vzít v potaz vlastnosti interiéru jako takového. To pro nás znamená velikost prostoru, jeho orientace vůči světovým stranám, nebo třeba jeho světlost či tmavost. Dále je potřeba analyzovat samotného uživatele a účel dané místnosti, v které denní době bude místnost využívána a k jakému účelu? Akceptovat barevnost interiéru, která zde zůstane a nebude se měnit, jde o barevnost podlahy, oken, trámů, dveří.

Bude v místnosti zůstávat nějaký nábytek? Nebo jiné zařizovací předměty? Pak bychom si měli zvolit atmosféru interiéru a v návaznosti na prvky co v interiéru budou vybereme základní barvu, poté vybereme jednu či dvě barvy doplňkové a určíme plochy kam vybrané barvy přijdou.

Určitě je nutné počítat s dostupností barev na trhu, některé zařizovací prvky můžeme sehnat ve většině rozmanitých barev (textil, obraz), někdy je to problém a výběr je menší (nábytek, lampy).
barvy v interieru
Čím je v interiéru více architektonických prvků, tím lépe se v něm pracuje s odstupňováním tónů. Architektonické prvky jsou typické pro klasické interiéry, je možné aplikovat schémata tón v tónu i do moderního interiéru, ale musíme počítat s tím, že nám interiér zklasičtí.

Naopak zase platí, že otevřený prostor bez zbytečných detailů vynikne při použití technických neutrálů s použitím sytých akcentů. Je možné to aplikovat do klasického interiéru a ten tím zmodernizovat, ale musíme s tímto záměrem pracovat s vědomím, že se jedná o kontrast ve stylu.


Při práci s barvou je nutné si uvědomit, že při výběru barev na stěnu se barva ve velké ploše zvýrazní, ztmavne či zesvětlá. A opravdu důležité je uvědomit si, že málokterá sytá výrazná barva vypadá dobře na stěně (vyjma červené), nejhorší výsledky mají barvy zelené.
moderni interier akcent
Dále je důležité počítat s tím, že aplikovaná barva bude působit jinak osamoceně a jinak pokud k ní přiložíme barvu jinou. Kupříkladu šedá vedle oranžové výrazně zmodrá.


Atmosféru interiéru nám ovlivňují nejen jednotlivé odstíny barev, ale i jejich polohy jasu a sytosti. Barvy hodně syté a středně jasné nám mohou v interiéru působit neharmonicky a někdy i agresivně, hodí se jako barvy akcentní. Barvy s nízkým jasem a vysokou sytostí působí elegantním a vážným dojmem a v interiéru je použijeme pro větší plochy. Aby bylo naše barevné schéma zajímavé musí obsahovat nějaký kontrast, nemusí být nutně v jasu barvy, ale může být v odstínu barvy, nebo textuře nebo tvaru materiálu.

Toto jsou základní věci, které je nutné si uvědomit, než se rozhodneme aplikovat určitou barvu do interiéru. Barvou totiž může interiér hodně získat, ale i hodně ztratit.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze