Úvod

Ať kuchyně žije!

Jestlipak víte, v jaké kuchyni se cítí lidé nejlépe? No přeci v té, která dýchá životem! Není ani tak důležitý její design jako skutečnost, že se používá. Tento článek je určen především těm, kteří chtějí, aby to v jejich kuchyni žilo!


Vůně pravé kuchyně
Z kuchyně, která se používá k těm správným, tedy kulinářským účelům, se každou chvilku line nějaká příjemná vůně. Při našem malém průzkumu jsme se ptali kolemjdoucích, kterou kuchyňskou vůni mají ze všech nejraději. Pokud nebudeme počítat pár fundamentálních masožravců, můžeme říci, že odpověď byla naprosto jednoznačná. Jednalo se o vůni domácího pečiva. Vůbec nezáleží na tom, zda jde o bábovku, buchty, vánočku, štrúdl, koláče, nebo vanilkové rohlíčky, vůně domácího pečiva je prostě nejoblíbenější. A tak Vám na základě našeho zajímavého zjištění přinášíme několik užitečných rad, jejichž posláním je, aby pečivo upečené ve Vaší kuchyni bylo co možná nejchutnější.

Tipy pro domácí pekařky a pekaře 
Velkým postrachem méně zkušených hospodyněk je kynuté těsto. Stačí, aby některá ze surovin neměla tu správnou teplotu, nebo jste ji nezvážili, špatně odhadli její množství a Vaše kynuté těsto se octne ve vážném ohrožení. Možná Vás to překvapí, ale i velmi zkušené pekařce se občas stane, že jí nevzejde kvásek. Co udělá? Vytáhne náhradní droždí a udělá pokus číslo dvě. Takže naše rada zní: mějte vždy v záloze náhradní droždí. Ušetříte si tak zbytečné starosti. 

Než se pustíte do vlastní přípravy těsta, nachystejte si všechny suroviny. Je důležité, aby při zapracování měly pokojovou teplotu. Pokud chcete, aby bylo těsto vláčné, použijte místo části vajec a tuku majonézu. Navíc můžete přidat kelímek bílého jogurtu. 

A co náplně do kynutých těst? Hořký mák nebo ořechy nemá nikdo rád. Mletý mák Vám ve spíži nezhořkne, když do něho přisypete lžíci cukru. Ořechy zase zbavíte nahořklé chuti tak, že je na půlhodinku ponoříte do studené osolené vody. 

Velmi oblíbeným druhem pečiva je třená bábovka. Když do těsta přidáte trochu koňaku nebo likéru, bude mnohem kypřejší i chutnější. Nikdy nepodceňujte vymazání a vysypání formy. Jestliže si chcete, aby Vaše kulinářské dílo šlo bezpečně vyklopit, vysypte formu hrubou strouhankou. Při pečení kokosové bábovky můžete formu pro změnu vysypat strouhaným kokosem.

Tip: Pokud nemáte v zásobě mléko, můžete ho nahradit čajem s rumem.

Stylové servírování 
K dotvoření příjemné kuchyňské atmosféry samozřejmě přispěje stylové servírování. Není žádným tajemstvím, že textilní doplňky dokážou zútulnit každý interiér, ten kuchyňský nevyjímaje. Jejich výběr vždy musíte podřídit designu, ve kterém máte zařízenou kuchyni. Jistě nám dáte za pravdu, že jejich pořizování dnes patří k velmi příjemným starostem. Vždyť nabídka je tak bohatá. 

Neméně důležitá je volba nádobí. Bábovka se přeci má podávat na speciálním talíři. Pokud si chcete svůj čaj o páté jaksepatří vychutnat, tak kromě šálků s podšálky a dezertních talířků věnujte pozornost i takovým podstatným detailům, jako je cukřenka na kostkový či na moučkový cukr.

Pohodlné posezení
V kuchyni, kde to žije, si lidé přirozeně přejí strávit co nejvíce času. Takže nesmíme zapomenout ani na komfortní nábytek, který společně s přirozenou vůní, dobrým jídlem, pitím a pěkným designem přispěje k celkové pohodě. Pokud nekupujete jídelní set, ale stůl a židle zvlášť, pozor, ať pohodlně dosáhnete na dno talíře! 

Tip: Při výběru židlí do jídelního koutu věnujte zvýšenou pozornost opěrkám. Na židli bez opěrky se nebude nikomu chtít dlouho sedět. Ani židle s rovnou opěrkou neposkytuje příliš komfortu. Ale taková židlička s prohnutou opěrkou, to už je jiná káva!


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze