Úvod

Aktivní stěna pro zdravý domov

Jednou z příčin, proč rostoucí měrou trpíme civilizačními nemocemi, je skutečnost, že většinu svého času trávíme v interiérech, kde není dostatek čerstvého vzduchu. Tento problém komplexně neřeší ani klimatizace. Naopak může spolu s tepelnou izolací plášťů budov a plastovými okny v uzavřených místnostech nezdravé prostředí dotvářet. Ke zlepšení kvality prostředí, ve kterém žijeme, přitom stačí celkem jednouché opatření: aktivní stěna. O účincích a výhodách aktivní stěny jsme si povídali s panem Tůmou z firmy COLORAK, a.s..


Co je to aktivní stěna?
Aktivní stěna je speciální nátěr, který čistí vzduch od organických škodlivin, jako jsou viry, bakterie, spory plísní, výtrusy roztočů a další zdraví ohrožující mikročástice, například také cigaretový kouř.

Jaká je účinnost aktivní stěny?
Aktivní stěna dokáže během 24 hodin odstranit ze vzduchu místnosti až 90% těchto škodlivin.

Kam je tento nátěr vhodný?
Nátěr je vhodný do všech domácností. Představuje účinné řešení pro všechny, kteří touží po zdravějším ovzduší, pevnějším zdraví a celkově lepších životních podmínkách v interiéru.

Je tedy aktivní stěna vhodná také pro alergiky?
Aktivní stěna je produkt ideální nejen pro alergiky, a osoby s chronickým onemocněním dýchacích cest, ale také pro osoby často trpícími dalšími nemocemi virového či bakteriálního původu.

Jaké je další možné využití?
Z účinků aktivní stěny neprofitují pouze domácnosti, ale veškeré veřejné prostory s vyšší koncentrací lidí, jako jsou například zdravotnická nebo stravovací zařízení, mateřské školy, školy, hotely anebo pensiony či domovy pro seniory.

Lze tedy aktivní stěnu použít jako alternativu klimatizace?
Klimatizace slouží primárně k úpravě teploty a vlhkosti vzduchu, k čištění vzduchu se používají různé typy čističek. A právě k tomuto použití jsou fotoaktivní nátěry určeny, jsou to „dvojrozměrné“ čističky vzduchu. Na rozdíl od čističek vzduchu nevyžadují při dostatku denního světla fotoaktivní nátěry žádný zdroj energie, mají nulové provozní náklady. Dobrá klimatizace může být s aktivní stěnou výhodnou kombinací, protože čím více vzduchu je na povrch fotoaktivních nátěrů přiváděno, tím je jeho čistící účinnost vyšší.

Kolik nátěru potřebuji na vymalování průměrné místnosti?
Vydatnost nátěru je 1 litr na 10 metrů čtverečních. Litr nátěru vystačí ve dvou až třech vrstvách na strop průměrné místnosti, který pak funguje jako čistička vzduchu.

             

To znamená, že nátěrem nemusím natírat všechny stěny v místnosti?
Nemusíte, vymalování stropu stačí.

Jak aktivní stěna funguje?
Čisticí proces aktivní stěny je aktivován ultrafialovým zářením, které je přirozenou součástí denního světla. Unikátní složení suspenze vytvoří po zaschnutí strukturovanou mikrovrstvu, která má na povrchu zvýšené množství fotoaktivních nanočástic oxidu titaničitého. Škodlivé částice jsou při dopadu na ošetřenou plochu rozloženy při fotokatalýze na neškodné molekuly jednoduchých anorganických látek.

A jak je tomu v prostorách s nedostatkem světla?
V prostorách s nedostatkem přirozeného světla lze potřebné UV záření zajistit přídavnými zdroji o vlnových délkách neškodných lidskému organismu, které jsou běžně používány např. na diskotékách (tzv. měkké UVA záření).

Nemůže být aktivní stěna nějakým způsobem nebezpečná?
Aktivní stěna likviduje škodlivé látky a vytváří zdravé prostředí. Pro člověka ani ostatní obyvatele domácnosti není při dotyku, a dokonce ani v případě náhodného požití, nijak nebezpečná.

Kde vůbec aktivní stěnu vymysleli? A opravdu aktivní stěna funguje?
Jedná se o český vynález patentovaný u nás i ve světě, který je odzkoušený řadou realizací.

Tak to rozhodně stojí za úvahu. Kde se o aktivní stěně mohu dozvědět více, případně si tento nátěr objednat?
Aktivní stěna má své webové stránky
www.aktivnistena.cz, kde najdete veškeré potřebné informace včetně kontaktů, a kde si můžete nátěr objednat.

Děkuji Vám za rozhovor. 
Nashledanou. 

www.aktivnistena.cz

Seriál: Zdravé bydlení
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze