Úvod

7 odstínů šedi aneb jak spolehlivě zatemnit místnost

Lidé vždy milovali a uctívali Slunce. Jsou ale chvíle, kdy ostré sluneční paprsky jsou k uzoufání. Zde přichází ke slovu stínící technika. Čím stínili staří Egypťané? Proč se žaluzie jmenují právě žaluzie? Jaké materiály se používaly a používají dnes? A jakou roli hraje design? Mám zde pro vás několik tipů a praktických rad, jak zvítězit nad Sluncem.


Doby, kdy ženy chránily vchod do jeskyně zvířecí kůží, jsou již pryč
Egypťané rádi pracovali se slunečním svitem a dbajíc na stylovou dekoraci, vyplňovali okna a prostory mezi sloupy svých domů, překrásnými tkanými textilními závěsy s tradičními ornamentálními vzory. Vzory ladily s designem celého domu a dokonce i s oblečením svých majitelů.

Zmínky o stínění světla najdeme také v orientu, kde vznikly i první žaluzie. U jejich zrodu stála mužská žárlivost. Ano, žaluzie začali používat žárliví panovníci v orientálních harémech. Byly to speciální mříže, jež měly za úkol umožnit kradmý pohled ven, ale současně zabránit nepovolaným očím sledovat, co se děje uvnitř harému. Tento typ mříží přetrval a v Evropě se s oblibou používal až do 19. století, a to především v zemi lásky, ve Francii. Stínící mříže se zde nazývaly "jalousie", což znamená v překladu právě žárlivost.

venkovni zaluzie

Amerika fandí roletám, v Evropě se prosadily žaluzie

V Evropě si žily žárlivé žaluzie po svém, ale v Americe plné pohybu, si lidé oblíbili zcela jiný princip stínící techniky. Rolovací rolety. Ty nabízely vynikající ochranu proti bodavým slunečním paprskům a dokonce i naprosté zatemnění. Rolety se postupně z Ameriky dostaly i za oceán, do staré dobré Evropy, a stály u zrodu nejdůmyslnějšího stínícího systému, který vlastně používáme dodnes, žaluziím s otočnými polohovatelnými lamelami.

Vnitřní žaluzie mohou být horizontální nebo vertikální

Dnes je stínící technika stále více v kurzu a stala se praktickou součástí každé domácnosti. K zastínění interiérů se používá nekonečná řada prvků, materiálů a dokonce i elektronické systémy. Záleží jen na vaší fantazii a možnostech. Nejčastějším stínícím prvkem jsou vnitřní žaluzie, které slouží k jednoduchému zaclonění přímého světla a ochrání spolehlivě vaše soukromí. Horizontální žaluzie s oblibou používají bílé, barevné nebo i zlaté či stříbrné hliníkové lamely, které lze plynule pootočit. Tyto žaluzie jsou vhodné i do plastových oken. Milovníci přírodních materiálů si mohou zvolit i lamely dřevěné či bambusové.
lamela zaluzií

K oblíbeným principům stínění patří i moderní svislé "vertikální" žaluzie, jež jsou osazeny většinou látkovými lamelami, které můžete natáčet o 180° nebo je zcela odsunout do strany. Vnitřní žaluzie jsou velmi praktické, poradí s nepříjemným bodavým světlem, ale dostatečně neřeší přehřátí místnosti či nepříjemné dusno v letních měsících. Pokud však vyžadujete především zatemnění místnosti bez větších investic, je vnitřní zastínění, ať už roleta či žaluzie to pravé.

Vnitřní rolety a žaluzie

• zaclonění přímého světla
• barevné variace, různorodost materiálu
• nebrání vniknutí tepla do místnosti
• nešetří náklady na vytápění
• nízká finanční náročnost

vertikalni zaluzie

Venkovní rolety a žaluzie vám přinesou do života komfort
Venkovní žaluzie mají podobné vlastnosti jako vnitřní, ale slunce zadržují již vně místnosti, takže se místnost tolik neohřeje. V létě s nimi ušetříte až 30 % nákladů za klimatizaci. Další výhodou je i fakt, že brání slunečním odleskům, tedy když se na ně díváte, nebodá vás odražené světlo do očí. I to přispívá k oblíbenosti venkovních žaluzií coby estetickému prvku fasády domu. Často jsou vidět na kancelářských budovách, ale pomalu si získávají své místo i v běžných domech, kde je lze namontovat na okna, terasy i verandy.

predokenni rolety

Venkovní rolety
, někdy také nazývané předokenní rolety, umí vedle plynulé regulace přirozeného světla, a to až do absolutní tmy, zamezit i nepříjemnému slunečnímu žáru. A to skutečně efektivně, kvalitní výrobky zadrží až 90 % tepla mířícího do místnosti. Kromě toho také spolehlivě tlumí hluk (až o 7 dB). Možná si řeknete, že 7 dB není mnoho, ale spolu s plastovými okny, které rovněž tlumí hluk může být 7 dB to, co vám zajistí klidnou, hlukem nerušenou noc.

Jak už bylo řečeno, v létě brání vniku tepla do místnosti, a v zimě naopak fungují jako zateplení, jenž vám sníží náklady na vytápění o cca 25 %. Spočítejte si vaše průměrné náklady na vytápění a zjistíte, kolik s roletami uspoříte. Velmi oblíbené jsou rolety Radix s lamelami o krycí výšce 37 mm nebo rolety Covert s možností instalace síťky proti hmyzu. Co se týká barevných variací, můžete si vybrat prakticky jakýkoliv odstín ze vzorníku barev RAL a sladit rolety s jakoukoliv fasádou domu.

Vnější rolety a žaluzie
• zaclonění přímého světla
• snížení proudění tepla do místnosti
• snížení nákladů na vytápění
• snížení hladiny hluku z exteriéru
• méně barevných variací
• vyšší finanční náročnost

venkovni rolety

Nalaďte si světlo podle vašich potřeb

Ovládání profesionální stínící techniky je velmi jednoduché a funguje spolehlivě. Většinou stačí pootočit tyčkou, zatáhnout za ovládací šňůrku či stisknout knoflík na ovladači. U vnitřního zastínění je běžné manuální ovládání, u venkovního se naopak často používá motor, pro usnadnění manipulace. Existují i systémy s elektronickými čidly, které automaticky reagují na sluneční svit a vše samy zařídí dle přednastavených parametrů. Moderní stínící technika je samozřejmě i výrazným designovým prvkem, který umí příjemně “prohřát” interiér nebo vykreslit fasádu a dát vašemu domu další rozměr. Žaluzie, rolety, markýzy, ale také závěsy mnohé napoví o vkusu svých majitelů.

zatemnovaci venkovni rolety

Romantická večeře při svíčkách v pravé poledne je příslibem lásky

Zatažené žaluzie, intimní osvětlení, vůně svíček, láhev vychlazeného šampaňského, jídlo o několika chodech a něco malého k zakousnutí na potom. Sváteční chvíle a pocit soukromí. Vše mimo zvídavé oči sousedů. To klade velké nároky na stínící techniku, ale také na vaši fantazii. Jakými dalšími způsoby lze tedy místnost zatemnit?

Blackouty umí totální tmu
V dnešní hektické době, kdy mnozí z nás pracují i v noci, mají stále větší oblibu i "blackoutové" tedy zatemňovací závěsy, vyrobené ze speciálních materiálů. Mají tři vrstvy, kdy prostřední tvoří černá příze, která má schopnost zcela odstínit světlo z venku. Blackouty nabízejí ideální prostředí pro klidný a ničím nerušený spánek během dne a jsou výrazným designovým prvkem určující styl vaší místnosti. Na trhu je dnes k dostání i "jemnější" varianta; dimoutové závěsy, které nezatemňují úplně, ale propustí jen 5 - 20 % světla, a s oblibou se používají v ložnicích.

Blackout závěsy
• totální zatemnění
• designový prvek
• nízká finanční náročnost

zatemovaci zaves

Odrazné folie fungují na principu zrcadla
Oblíbeným a velmi levným řešením, které si dokáže hravě poradit se slunečním svitem či přehřátým podkrovím, jsou odrazné, nebo jak říkají odborníci reflexní fólie. S trochou šikovnosti a pílí domácího kutila je instalace na okenní rám otázkou několika desítek minut. Odrazné folie, které umí eliminovat až 80 % slunečního záření, jsou vhodným izolačním doplňkem k vnitřním žaluziím, jež zvláště v jižně orientovaných podkrovních místnostech, bývají v létě nepříjemně rozžhaveny.

Reflexní fólie
• zaclonění přímého světla
• snížení proudění tepla do místnosti
• nízká finanční náročnost

Můžete použít i alternativní materiály
V případě, že vás ostrý sluneční svit zastihne nepřipravené a vy se přesto chcete vypořádat s dotěrným sluncem, musíte improvizovat a použít, co dům dá. Konkrétně využijte černé pytle na odpadky Svůj úkol splní na jedničku, protože, jak je všeobecně známo, černá barva významně pohlcuje světlo. Stačí mít lepící pásku, nůžky, pytle na odpadky a zastínění je hotové. Igelitové pytle v oknech nevypadají sice tak hezky jako designové rolety, ale v tu chvíli určitě dobře poslouží.

Autor: Svět oken, s.r.o.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze