Úvod

7 důležitých kroků, jak připravit zahradu na novou sezónu

Ať už byla zima bílá nebo blátivá, zahrada potřebuje připravit na novou sezónu každé jaro. Že máte práce až nad hlavu a nevíte, čím začít? Abyste na nic nezapomněli, shrnuli jsme pro Vás 7 důležitých kroků, jak připravit zahradu na novou sezónu.


Dejte do pořádku trávník
Začněte trávníkem, který bude potřebovat probrat po zimním odpočinku. Vyhrabejte z trávníku zbytky listí, a pak ho zbavte travní plsti pomocí vertikutátoru. Nakonec trávník posekejte a pohnojte trávníkovým hnojivem.

Zrevidujte zahradní techniku

Před zahájením jarních prací je třeba provést revizi zahradní techniky, především sekačky. U elektrické sekačky stačí jen zkontrolovat nůž. Pokud máte motorovou, sekačku vyměňte jí také olej.

Omlaďte trvalky

Rostliny na zahradě odkryjte, zbavte uschlých listů a zastříhněte je zahradnickými nůžkami. Pokud je chcete přesadit na jiné místo, začátek jara je k tomu optimální. Dejte rostlinám novou vrstvu mulče.

Ošetřete stromy
Ošetřete omrzliny stromů a odstraňte nenávratně poškozené větve. Nezapomeňte stromy důkladně zalít. U mladých stromů proveďte výchovný řez. Důležité je odstranit všechny větve vedoucí dovnitř. Ovocné stromy potřebují také pohnojit.

Ošetřete zahradní nábytek
Také zahradní nábytek potřebuje ošetřit. Zde záleží na materiálu, ze kterého je vyroben. Dřevěný zahradní nábytek zbavte nečistot a obnovte impregnaci. Teakový nábytek napusťte teakovým olejem.

Začněte boj proti škůdcům
Čím dříve začnete, tím lépe. V případě chemických postřiků počkejte na vhodné počasí. Ideální je bezvětří bez deště. Pokud chcete mít záruku, že několik hodin po aplikaci postřiku nebude pršet, podívejte se na internetu ne meteoradar.

Pusťte se do sázení
Na jaře vysazujeme dřeviny, kvetoucí keře a růže. Co můžete mít venku před ledovými muži, to jsou okrasné traviny, jiřiny a gladioly. Z užitných plodin salát a karotku. Do záhonů vyséváme pórek, hrách a špenát.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze