Úvod

6 praktických tipů, jak připravit byt na zimu

Zima už klepe na dveře. Pokud nechcete, aby vás první mrazíky zaskočily nepřipravené, věnujte pozornost nejen svému šatníku, ale i zbytku domácnosti. Přinášíme 6 prověřených rad, co zařídit v bytě před zimou abyste se v něm mohli cítit příjemně, i když venkovní teploty klesnou pod bod mrazu.


1. Připravte topení na sezónu

Když se venku ochladí, nastává čas zapnout radiátory. Někdy však stačí pootočit hlavicí a z topení se začne ozývat praskání, ťukání a žbluňkání. Tyto a další rušivé zvuky má na svědomí vzduch v radiátorech. Pokud se chcete podobným nesnázím vyhnout, nezapomeňte radiátory odvzdušnit.

V případě, že se před začátkem zimy stěhujete do nové domácnosti, zkontrolujte topná tělesa s předstihem. Na problém s neodvzdušněnými topnými tělesy můžete narazit téměř kdekoli (nezáleží na tom, zda jste si sehnali úplně nový byt, nebo pronájem, Brno či Praha také nebývají výjimkou). Později si ušetříte spoustu starostí a probdělých nocí.

2. Vyzkoušejte reflexní fólie

Topení už funguje, jak má, ale přesto máte pocit, že je v místnosti stále chladno? Umístěte za topení hliníkovou fólii, která izoluje stěnu za radiátorem, a tím zabrání zbytečnému úniku tepla. Reflexní fólie odrazí zpátky do místnosti více než 90 % vysálaného tepla. A na konci zimního období ji jednoduše složíte a uschováte na bezpečné místo. Další zimu vám třeba zase poslouží.

3. Zkontrolujte okna a dveře

Někdy stačí poškozené těsnění nebo nedovřené okno a během chvíle máte v bytě pěknou zimu. I malými škvírami totiž může během chladných měsíců silně profukovat. Proto raději včas zkontrolujte vstupní práh nebo rám u hlavních dveří a dveří a rovněž se ujistěte, že je možné pohodlně zavřít všechna okna.

4. Zacpěte veškeré díry ve stěně

Především ve starších panelových domech narazíte v některé z místností (obvykle v kuchyni) na díru ve stěně. Jedná se o ventilaci, kterou však během zimy proudí ledový vzduch. Pokud se potýkáte s podobným problémem, můžete ji (dočasně) ucpat starými novinami nebo nepoužívaným kusem oblečení.

5. Udělejte si zásoby na horší časy

A když už provádíte údržbu v kuchyni, rovnou zkontrolujte stav potravinových zásob. Zeje vaše spižírna prázdnotou? Nakupte si do zásoby alespoň med nebo čaj, které vám přijdou vhod, pokud kvůli venkovním plískanicím náhodou prostydnete.

6. Zazimujte balkon

Nejen při úklidu se na balkon často zapomíná. Zejména v případě, že nemáte balkon zateplený, měli byste jej připravit na chladné období. Rostliny v květináčích přesuňte do tepla nebo obalte bílou netkanou textilií proti mrazu.

Máte na balkoně posezení z ratanu? Ratanová křesílka by měla nízkým teplotám odolat, ale můžete je také uschovat nebo alespoň překrýt, aby na nich zbytečně neulpívaly nečistoty a byly lépe chráněny proti větru a mrazu.

Foto zdroj: shutterstock
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze