Úvod

6 nejdůležitějších věcí při rekonstrukci koupelny

Plánujete rekonstrukci koupelny? Potom si určitě přečtěte, na co nesmíte zapomenout, aby byla vaše koupelna účelná, krásná, dlouho vypadala jako nová a hlavně sloužila co nejdéle.


1. Funkční uspořádání
Každý návrh koupelny by měl začít úvahou, kdo ji bude používat. Jaké činnosti se v koupelně budou dít. Koupelna dnes již není jen místem pro nutnou očistu těla. Samozřejmě záleží zejména na prostorových a také finančních možnostech majitelů.
Popovídejte si se všemi členy domácnosti a zjistěte požadavky na tento prostor, včetně ergonomie, tedy požadavky na zařízení s ohledem na tělesné rozměry uživatelů, a také časové křivky používání koupelny (např. vstáváte ráno všichni najednou, nebo postupně a jak je tomu v průběhu dne či večera).
Čím menší koupelnu máte, tím více musíte promyslet každý detail. Rozhodnout se, zda a kam umístíte vanu, sprchový kout, jedno či dvě umyvadla, pračku, sušičku, zrcadla a jejich osvětlení (případně relaxační zónu, saunu apod). S důrazem na nekonfliktní používání. Pamatujte, že dispozici koupelny, kvůli množství technologií, průměrně 15-20 let nezměníte.

2. Design na 20 let
Jak již bylo řečeno. Koupelna je jedno z míst, které v průběhu let nejméně mění svou tvář. Proto při výběru zejména pevných prvků volte nadčasové designy. Zvolte styl, ke kterému máte dlouhodobý vztah. Ať už máte v oblibě retro či modernu, zaměřte se na stěžejní stylové prvky. Výběr obkladů, dlažeb, sanity a baterií volte s možností je případně oživit, či změnit nuanci stylu nábytkem a dalšími doplňky, které jdou snadněji vyměnit.

bidet v retro koupelne

3. Kvalitní stavební připravenost a materiály
Většina technologií v koupelně je dnes skrytá. Proto zejména prvky, které budou zazděny v konstrukcích, volte v nejvyšší kvalitě s dlouhou životností, od výrobců s dlouholetou zárukou a zajištěným záručním i pozáručním servisem. I přesto je však nutné mít na vědomí, že každá i zazděná část může podlehnout nějakému problému. Podobně pozor u výběru materiálu, ze kterého je vyrobena vana, umyvadlo atd. Pokud bude při rekonstrukci nutné provádět bourací práce, odložte si při rekonstrukci stranou náhradní obkladačky i dlaždice. Výrobci často mění série, a i když se série vyrábí více let, každá má jinou šarži a nemusí vám ke stávající pasovat. Koupit o 2m² navíc už nebývá takový náklad a předejdete tím mnohým problémům za několik let.

4. Sanitární keramika a vychytávky
V dnešní době je na trhu nepřeberné množství sanitární keramiky. Od obyčejných toalet, přes retro kousky, k moderním designovým skvostům. Tady mějte na paměti, že tvar, velikost a výšku byste měli volit s ohledem na ergonomii. Závěsné i stojící WC mísy se prodávají v různých délkách s rozdílem až 10cm. Zejména v menších místnostech dbejte na to, ať máte dostatek místa pro nohy a mísa je dostatečně vysoko pro vaše pohodlné sezení (ne všichni měříme průměrných 172cm, z nichž se odvíjí norma). Samostatnou otázkou je bidet. Dnes bereme již jako samozřejmost možnost omytí se po použití toalety. Co ale, když na bidet nemáme místo a nechce se nám do sprchy. Toaletu je možno doplnit bidetovací sprchou či přídavným bidetovacím sedátkem. U těchto způsobů však pozor na životnost. Záruky jsou většinou poskytovány pouze 2 roky. Zajímavým řešením je WC+Bidet 2v1. Jedná se o klasické WC prodávané v ČR v cca 50ti designech s bidetovou tryskou zabudovanou přímo v límci keramiky. Nabízí snadnou možnost omytí po každém použití toalety. Navíc jednoduché, bez elektroniky a se zárukou 12 let. Pokud vás tento produkt zaujal, můžete se podívat na stránky www.wcbidety.cz.

moderni bidet

5. Snadná údržba
Kdo z nás by chtěl trávit čas leštěním baterií či stíráním kapiček vody na umyvadlech, nábytku a sprchových zástěnách…? Zaměřte svou pozornost na jednoduché tvary bez záhybů, na materiály a jejich barvy, které se dají snadno čistit a udržovat. Povrchy také můžete ošetřit řadou produktů proti usazování vodního kamene, zamlžování apod. Za zmínku stojí výrobky s nanotechnologiemi např. český výrobek Nano-bath.

6. Poměr kvalita/cena
Mějte na paměti, že veškeré materiály a vybavení koupelny vám musí dlouhodobě sloužit. V dnešním světě slevománií pečlivě zvažte, zda ušetřenou korunu nebudete muset následně několikanásobně zaplatit za problémy způsobené sice třeba hezkým, ale nekvalitním zbožím, či špatným dodavatelem bez záruk.

 Ing. arch. Katerina Cechurova    Autor: Ing. arch. Kateřina Čechurová, jednatelka ARCHADIE s.r.o.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze