Úvod

4 výhody plynových kotlů aneb proč je využívat v domácnosti?

Zajímá vás, jak vlastně plynový kotel funguje, na co si při jeho výběru dát pozor a co na něm naopak oceníte? Čtěte pozorně a zjistěte jejich přednosti pro vytápění domácnosti, ale i ohřev vody. Pořízení kotle je jednou z větších investic, tak ji pořádně promyslete.


Princip plynového kotle


Plynový kotel spaluje zemní plyn nebo propan-butan, a tím ohřívá teplonosnou látku – tou bývá zpravidla voda nebo nemrznoucí kapalina. Vzhledem k palivu patří plynové kotle pro domácnost mezi ekologické způsoby vytápění a zároveň patří mezi nejvýhřevnější. Ke konkrétnímu nastavení tepla pak slouží elektronická řídící jednotka.

Závěsný nebo stacionární?



Ohřátá voda nebo nemrznoucí kapalina je pak z výměníku rozvedena do radiátoru nebo jiných topných zařízení. Stacionární kotel zabere více místa na zemi a hodí se tak, pokud na něj máte samostatnou větší místnost – kotelnu. Oproti tomu závěsné kotle jsou jednak menší a designově lépe řešeny. Můžete je tedy bez problémů umístit například do spíže nebo do koupelny, aniž by narušily design či komfort domácnosti.

Tip: Stacionární i závěsné plynové kotle pořídíte na Topenilevne.cz!


Rozdíl mezi klasickým a kondenzačním kotlem?


Existuje druh plynového kotle, který má o kladnou vlastnost navíc – říká se mu tzv. kondenzační plynový kotel. Od běžného plynového kotle se liší tím, že dokáže využít i tu energii, kterou by jinak běžným provozem ztratil. Při běžném spalování plynu vzniká chemická reakce, během níž se tvoří určité množství vodní páry. Spolu s dalšími produkty hoření tvoří takzvané spaliny a ty jsou odváděny komínem pryč. Kondenzační kotel však umí využít teplo i z této vzniklé páry.

Výhody plynových kotlů


•    Spalováním nevznikají pevné (nespálené) částice jako prach nebo saze
•    Zemní plyn je levný a je ho dostatek
•    Emise síry, oxidu uhelnatého a oxidů dusíku jsou nižší než u jiných typů kotlů
•    Nenáročnost obsluhy a nízká hlučnost
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze