Úvod

Zdravý spánek má své zásady

Zdravý spánek nelze ničím nahradit. Bez něho naše tělo nefunguje tak, jak má. Chcete dobře spát? Pak byste měli znát všechny faktory, které ovlivňují kvalitu Vašeho spánku.


Nenahraditelný rituál
Zdravý spánek je právem považován za jednu z nejdůležitějších životních potřeb. Jeho nedostatek, ať už kvantitativní nebo kvalitativní, se velmi brzy odrazí na našem fyzickém i duševním stavu. Únava, oslabení imunity, bolesti hlavy, podrážděnost, neschopnost koncentrace, to všechno jsou projevy nedostatečného spánku. Pojďme se nyní raději zaměřit na to, jak těmto nepříjemnostem předejít. Stačí k tomu jediná věc (zdravě spát), avšak ta v sobě zahrnuje celou řadu dílčích aspektů. 

Optimální prostředí
Klidné a ničím nerušené prostředí je základním předpokladem kvalitního spánku. Pokud máme nabrat dostatek síly do dalšího dne, měli bychom spát v zatemněné místnosti, jejíž teplota nepřesahuje 24 stupňů Celsia. Většina z nás preferuje chladnější ložnice, kde pokojová teplota nepřesahuje 20 stupňů. 

Délka spánku
Délka spánku je velmi individuální. Závisí především na věku, ale i na ročním období, nebo na životním stylu. Kupříkladu novorozeně prospí až dvaadvacet hodin denně, mladší děti by měly spát kolem dvanáct hodin, starší přibližně devět, dospělí lidé osm a stařečkové často pouze pět. Mnoho lidí uvádí, že v zimě mají větší potřebu spánku. Lidé s náročným povoláním nezřídka potřebují více spát. 

Postel a spol. 
Nedílnou součástí zdravého spánku je samozřejmě také kvalita naší postele, ale i povlečení. Postel by měla mít dostatečně tvrdou matraci, která poskytne Vaší páteři dostatečnou oporu. Matraci je nutno vždy vybírat s přihlédnutím k váze jejího majitele. Také volbu lůžkovin se vyplatí nepodcenit. Člověk by měl usínat v kvalitním povlečení, které je příjemné na dotyk. Největší oblibě se tradičně těší bavlněné povlečení, které za chladných nocí pěkně hřeje a za horkých nocí naopak chladí. 

Ostatní faktory
Spíte v útulné a dobře odvětrávané ložnici na kvalitní posteli v luxusním povlečení, a přesto se Vám zde špatně usíná? Možná děláte některou z následujících chyb. Nosíte si (alespoň v hlavě) práci se sebou do postele, cvičíte po 20. hodině, anebo pijete kávu po 17. hodině, případně po 22. hodině večeříte. Jak správně tušíte, ani jedna z nabízených variant není správně. Pokud chcete v noci zdravě spát, měli byste přes den také zdravě žít. 


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze