Úvod

Zabouchli jste si dveře? Hasiči vám nemusí pomoct

Zabouchnout si dveře od domu či bytu a hned potom volat hasiče? Taktika, kterou v posledních letech využívá čím dál více lidí. Zatímco přivolanému zámečníkovi byste museli zaplatit, hasiči vám dveře otevřou zadarmo. Má to ale háček – aby je opravdu otevřeli, musí vám bezprostředně hrozit tzv. nebezpečí z prodlení. A to nebývá zas tak často.


Nebezpečí z prodlení je stav, kdy pouze okamžité jednání zamezí nenahraditelné nebo těžko nahraditelné újmě. Pokud tedy přivolaní hasiči vyhodnotí, že nebezpečí z prodlení skutečně hrozí, zabouchnuté dveře vám zadarmo otevřou.

Praxe ale bývá jiná – lidé pomoci hasičů zneužívají a volají je i v případech, kdy žádné nebezpečí nehrozí. V takových případech ale hasiči nepomůžou, na místě se otočí a vám nezbyde nic jiného, než volat zámečníka. Přijdete však o několik desítek minut a navíc vám hrozí, že výjezd hasičů zaplatíte. To může být i skoro 6 000 korun.

Svou roli hraje také morální hledisko. Představte si, že hasiči kvůli vašemu telefonátu pak nebudou dostupní pro mnohem závažnější situaci v okolí. Situaci, ve které třeba půjde nejen o majetek, ale také o zdraví a životy.

Je proto lepší pomoci hasičů nezneužívat a zavolat rovnou zámečníka. Třeba brněnský zámečník S.O.S. je vám k dispozici nonstop – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, včetně svátků. Na místo přijede do 30 minut od zavolání, za otevření běžného zámku zaplatíte asi 950 korun. „Studentům a důchodcům však poskytujeme slevy, takže ti to mívají až o 400 Kč levnější,“ dodává Martin Záruba, majitel zámečnictví.

Zámečníka navíc nemusíte volat jenom k zabouchnutým dveřím od domu – pomůže třeba i se zabouchnutým autem nebo zablokovanými bezpečnostními dveřmi. Po otevření nebo odemčení na autě nezůstane ani škrábnutí, nic se nestane ani samotnému zámku. Někdy je proste lepší obrátit se na profíka.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze