Úvod

Výhody zdravotních matrací a jak si zvolit tu správnou

Toužíte po životě bez bolestí zad a kloubů? Pomoci vám k tomu mohou zdravotní matrace, které nejsou zdaleka určené pouze pro seniory, ale hodí se pro všechny bez rozdílu věku. Od jakých obtíží vám mohou zdravotní matrace ulevit a jaké výhody s sebou přinášejí?


Jak vám mohou matrace změnit život

Toužíte po klidném a bezbolestném spánku, po kterém budete plní energie a nebude vás bolet krční ani bederní páteř, svaly, a dokonce ani klouby? K tomu vám mohou dopomoci kvalitní zdravotní matrace. Vašemu tělu totiž poskytnou dostatečnou oporu a postarají se o rovnoměrné rozložení váhy vašeho těla. Dlouhodobě nemocní jedinci ocení speciální zdravotnické matrace, které zabraňují vzniku proleženin. Vhodně zvolené matrace vám opravdu mohou zcela proměnit život.


Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

Základní dělení zdravotních matrací

Zdravotní matrace se dělí na čtyři základní kategorie (podle toho k čemu slouží):
●    ortopedické,
●    anatomické,
●    antibakteriální,
●    antidekubitní.

Jak poznat zdravotní matraci? Hledejte zelené logo s křížkem

Pod pojmem zdravotní matrace se skrývají pouze takové matrace, které jsou opatřeny zeleným logem s křížkem. To totiž značí, že se jedná o zdravotnický prostředek sloužící k léčbě ve všech státech EU. Tímto označením se mohou pochlubit například luxusní zdravotní matrace Curem, které jsou antidekubitní, skvěle se přizpůsobí tvaru lidského těla, a ještě se dají pořídit za rozumnou cenu.


Zdroj obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Pohodlí vám zajistí správný rozměr matrace

Při výběru zdravotnické matrace se zaměřte zejména na její správný rozměr. Zdravotní matrace 90x200 je vhodná pro jedince, kteří měří maximálně 175 centimetrů. Délka matrace by totiž měla o 20 až 25 centimetrů přesahovat délku jedince, který na ni uléhá.

Zaměřte se při výběru také na nosnost matrace

Dalším důležitým ukazatelem při výběru zdravotní matrace je volba vhodné nosnosti. Pokud byste nosnost matrace při jejím výběru nezohlednili, mohla by se rychleji proležet a brzy tak ztratit své klíčové vlastnosti. Běžné matrace mají nosnost do 110 kg, ale lze sehnat i zdravotní matrace do 150 kg.


Zdroj obrázku: tugol / Shutterstock.com

Zdravotní matrace pro seniory

Společnou vlastností zdravotnických matrací pro seniory je to, že jsou antidekubitní a dají se pokládat na polohovatelné rošty. Právě mezi seniory se totiž často vyskytují jedinci, kteří jsou dlouhodobě upoutání na lůžko a pravidelné polohování je pro ně nutností. S vhodně zvolenou matrací si mohou ulevit od bolestí a vyvarovat se vzniku proleženin.

Zdravotnické matrace pro jedince trpící bolestmi zad

O tom, že zdravotní matrace nepatří pouze do domovů pro seniory a zdravotnických zařízení svědčí i to, že je mohou v domácích podmínkách využívat lidé trpící bolestmi zad a kloubů. Zdravotní matrace proti bolesti zad mohou přispět také k lepšímu držení těla a podpořit krevní oběh.


Zdroj obrázku: All image photos / Shutterstock.com

Starejte se o zdravotní matrace, vydrží déle

Nejlepší zdravotní matrace poskytnou spáčům kvalitní oporu celého těla, uleví jim od bolesti a také se postarají o regeneraci svalů a kloubů. Při správné péči a pravidelném otáčení vydrží matrace v perfektním stavu několik let. Praktické jsou potahy na matrace, které jsou hygienické a zajistí antibakteriálnost matrace. Ženy spící na zdravotnických matrací jistě ocení také absorpční a nepropustné menstruační kalhotky Snuggs, díky kterým si budou moci vychutnat ničím nerušený spánek i během menstruace.

Není matrace jako matrace. Ty zdravotní poznáte na první pohled díky označení zeleným logem s křížkem. Vlastnosti a volbu vhodného typu zdravotnické matrace přizpůsobte svým obtížím. Díky matraci se můžete zbavit bolesti zad, zlepšit držení svého těla a zabránit vzniku proleženin v případě delšího připoutání na lůžko.

Zdroj úvodního obrázku: Pixel-Shot / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze