Úvod

Vybíráme domácí pekárnu

Vůně čerstvě upečeného chleba nás může probouzet každé ráno. A to nemusíme bydlet nad pekařstvím. Domácí pekárna chleba sama upeče za noc. Jak správně vybrat tu nejvhodnější?


Domácí pekárny jsou hitem poslední let – stejně jako například elektrické grily či ploché televize. Orientovat se v nabídce trhu není snadné – na co si tedy dát při koupi pekárny pozor?

Velikost chleba
Velikost chleba, který v domácí pekárně připravím, je patrně jeden z nejdůležitějších parametrů. Je dobré počítat s tím, že se čerstvý chleba sní velmi rychle. Proto pro čtyřčlennou rodinu určitě vybereme z těch největších, které dokáží upéct chleba o hmotnosti i přes 1300 gramů. Ty menší naopak připraví bochník chleba o váze pouhých 500 gramů.


Počet programů
Pekárny se liší navzájem pečícími programy. Některé disponují spousty programů na pečení různých druhů chleba, jiné mají tento výběr omezený, nicméně nabízejí programy pro přípravu moučníků či těsta na pizzu nebo dokonce umějí zavařovat.

Počet hnětačů
Menší pekárny mají pouze jediný hnětač – ovšem i ten vystačí na smísení těsta. Ty větší jsou vybaveny dvěma hnětači, které by teoreticky měly zabezpečit lepší smíchání surovin. V praxi však stačí, vyhneme-li se příliš velké pekárně s jediným hnětačem – ten by totiž nemusel zapojit do hnětení mouku na samém okraji nádoby.

Další funkce
Nejnovější domácí pekárny už jako standard nabízejí možnost odloženého startu. Avšak výrobci pro nás připravili ještě další vymoženosti. Některé pekárny dokáží navázat program při výpadku proudu, jiné umějí vynechat fázi kynut, a tak je v nich možno péct také z pečícího prášky. A další obsahují dávkovací automaty, které přidávají různé suroviny v průběhu přípravy.

Pokud nejste milovníkem pečení a chcete pekárnu využívat jen na pečení chleba, vystačíte si s tou nejobyčejnější. Jestliže však víte, že pekárnu využijete na maximum, nebojte se sáhnout hlouběji do kapsy a za pomocné funkce si připlatit.


Stále si nejste jisti? Zamyslete se, jaké kuchyňské spotřebiče jste v poslední době nadšeně koupili – remosky, mixéry, kuchyňské roboty… – a které z nich vůbec dnes aktivně využíváte. I když je pekárna užitečným pomocníkem, může se stát, že dopadne stejně – a tehdy si vystačíte s obyčejnou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze