Úvod

Vybíráme čističku vzduchu

Čističky vzduchu si našly místo v našich kancelářích a domácnostech. A je to tak správně. Bez přísunu vzduchu vydržíme maximálně pět minut a tak je dobře, že nás zajímá, jaký vzduch vlastně dýcháme. Ani při pravidelném úklidu a větrání totiž nedocílíme toho, že vzduch okolo nás bude dokonale svěží a bez nečistot. Pojďme se tedy podívat na to, čemu je dobré věnovat pozornost při výběru nejvhodnější čističky vzduchu.


Zorientovat se v nabídce čističek není pro laika snadné, po podrobnějším pátrání ale zjistíte, že existují v zásadě tři druhy čističek. Nejlevnější, ale také nejméně účinnou variantou jsou čističky vzduchu s vodními filtry, které zachycují nečistoty do nádržky s vodou. Ta zároveň slouží jako zvlhčovač vzduchu. Čističky na bázi HEPA filtrů nečistoty přímo absorbují a mají tak lepší protiprašnou účinnost. Jejich velkou nevýhodou jsou ale náklady spojené s častou výměnnou ne právě levných filtrů. Proto nezapomeňte k ceně přístroje ještě připočítat budoucí náklady na nové filtry. Nejlepší volbou je rozhodně třetí typ čističky, která funguje na principu elektrostatického filtru. Takové čističky vytváří elektronový vítr, který nečistoty přitahuje k filtru, ten stačí jednou za pár dní vyjmout a důkladně omýt. K ceně tedy nemusíte připočítávat další náklady. Jejich velkou výhodou je naprostá bezhlučnost. Nepoužívají totiž k cirkulaci vzduchu žádné ventilátory a jsou tak vynikající pro použití i v ložnicích.

Aby čistička správně plnila svou funkci, musí její výkon odpovídat prostoru, do kterého je určena. Výkon by měl přesahovat kubaturu místnosti alespoň 1,5x.  Pokud máte doma alergika, tak alespoň 3x. Pokud jste kuřáci nebo bydlíte u prašné ulice, raději investujte do výkonnější čističky.  Většina přístrojů má ale na výběr více funkčních výkonů. Informujte se u prodejce také na to, zda může být přístroj zapnutý celý den nebo jen nárazově, když jste právě doma.

V současné době máte na výběr nepřeberné množství druhů a designů čističek vzduchu. Některé jsou závěsné, jiné je třeba postavit. V každém případě je lepší čističku neumisťovat na zem, ale cca do výše ramen. Přístroje s podstavcem je vhodné umístit do prostoru místnosti a dostatečně daleko od okna.


Čističky vzduchu vás dokážou zbavit prachu, polétavých alergenů, roztočů, cigaretového kouře, dokonce i virů či bakterií, musíte je ale správně používat. Nevětrejte, když je zapnutá čistička a pravidelně vyměňujte nebo čistěte filtr. Většina přístrojů je vybavena signalizací znečištění nebo začne vydávat zvýšený hluk.

            

Náš tip – čistička s účinností až 96 % a nulovými náklady na výměnné filtry

Ionic-CARE Triton X6 je kombinovaná čistička vzduchu s vestavěným ionizátorem. Funguje na nejmodernějším principu elektronového větru. Nečistoty jsou zachyceny na elektrostatický filtr, který stačí jednou za pět dní otřít nebo omýt. Má velmi nízké provozní náklady a je naprosto nehlučná. Krom toho, díky vestavěnému ionizátoru osvěžíte vzduch o záporně nabité ionty, které vám doma navodí příjemný vzduch podobný tomu, který dýcháte v lese nebo u moře. Ionizace má skvělý vliv na snížení respiračních onemocnění a alergií, zlepší kvalitu vašeho spánku. Budete se zkrátka cítit celkově mnohem lépe. 

Kombinovanou čističku vzduchu Ionic-CARE koupíte za 3.333,- Kč a navíc máte šanci získat dárek zdarma – malý ionizační osvěžovač lednic a šatních skříní. Stačí, pokud v objednávce uvedete kód U8D. Více informací a objednávky na
www.ionic-care.cz.

www.ionic-care.cz

Seriál: Zdravé spaní
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze