Úvod

Vyberte si kuchyňskou desku s dlouhou živostností!

Milujete vaření? Potom jistě chcete mít nejen krásnou, ale především praktickou kuchyň. Zásadní je výběr pracovní desky. Vybírejte takovou, která je odolná vůči mechanickému poškození. Znáte kuchyňskou desku z technického kamene?


Při výběru kuchyňské desky se většinou díváme na její cenu, design a snadnost její údržby. Ve hře jsou ale další neméně důležité parametry, kterým se rozhodně vyplatí věnovat pozornost. Těmi jsou především odolnost proti poškrábání, nárazům, teplotním šokům, tvrdost, odolnost proti vodě a dalším tekutinám nebo nasákavost.
Všichni jistě víme, jakou škodu na některých kuchyňských deskách mohou způsobit běžné přírodní šťávy či červené víno. Podívejme se tedy zblízka na životnost běžně používaných materiálů kuchyňských desek.

Nízká cena rovná se nízká životnost

V českých kuchyních stále suverénně převládají laminátové desky. Jejich pořizovací náklady jsou sice nejnižší, bohužel to samé platí také pro jejich životnost. Zásadní nevýhodou laminátových desek je nízká odolnost proti mechanickému poškození. Zapomeňte na krájení a řezání bez prkénka. Lamino je de facto papírem napuštěným pryskyřicí a ostrý nůž jím dokáže bezpečně proniknout až do jádra desky z dřevotřísky. Pokud se dostane tekutina až na dřevotřísku, nabobtná a deska je nenávratně poškozena. Toto nebezpečí hrozí obzvláště u holých okrajů v otvoru pro dřez či baterii.
Tento materiál je také náchylný na poničení vysokými teplotami a položením hrnce nebo pánvičky bez podložky jej můžete snadno trvale poškodit. Stejně tak je třeba se vyvarovat jakýmkoli chemickým čističům.
V našich domácnostech se setkáte také s akrylátovými kuchyňskými deskami, které nabízí lepší designové provedení než laminátové desky, nicméně i ty se vyznačují podobnými „neduhy“, zejména pak značnou náchylností k mechanickému poškození.

cervena kuchyne s  deskou z umeleho kamene

Unikátnost přírodního kamene je jeho kladem i záporem
Dalším materiálem využívaným pro kuchyňské desky je přírodní kámen. Oproti laminu nabízí sice vyšší odolnost jak při řezání a krájení, tak proti vyšším teplotám. Často však trpí jako každá jiná přírodní surovina nejednotností struktury, a v případě mramoru i pórovitostí. Jeho životnost omezuje snížená odolnost proti skvrnám – olej, červené víno či citrón zanechají na desce na první pohled znatelné skvrny. Povrch se navíc musí často udržovat a impregnovat speciálními přípravky.

Masiv zateplí, ale není praktický

Další volbou je masivní dřevo. Kuchyňské desky z tohoto materiálu sice krásně zateplí interiér, nevýhodou je však nezbytná povrchová úprava proti nasákavosti. Impregnace se musí pravidelně obnovovat, a pokud je poškozená například krájením, může dlouhodobé působení vody či jiných tekutin desku trvale poškodit. Stejně tak je třeba mít se na pozoru s tekutinami kolem spár a při manipulaci s horkými hrnci a pánvičkami.

Technický kámen je nezničitelný

Ještě nikdy jste neslyšeli o technickém kameni? Pak věřte, že v zahraničí už patří mezi stálice. Úspěšným výrobcem technického kamene je česká společnost TechniStone, která má za sebou již 20 let úspěšného působení ve světě. V České republice zatím stále patří mezi novinky, nicméně si i u nás začíná získávat stále větší popularitu pro svůj prémiový vzhled a opravdu vysokou odolnost. Díky své tvrdosti je jen minimální šance povrch poškodit a nevadí ani vylité červené víno, citron či jiné agresivnější přírodní šťávy. Technický kámen umožňuje bezproblémovou manipulaci s noži, horkými hrnci, možnost „válení“ těsta a jeho snadné odstranění. Jednolitost kamene a málo výrazné spáry navíc zamezují usazování nečistot.

kuchynska deska z technickeho kamene

Ve srovnání s ostatními materiály nabízí technický kámen nejdelší životnost při zachování estetických kvalit desky. Mimo výrazně menší nasákavosti patří mezi jeho hlavní výhody ve srovnání s přírodním kamenem velký rozsah barev a designových provedení. Věděli jste například, že se tento materiál od české společnosti TechniStone pro svůj luxusní vzhled a dlouhou životnost používá v nejlepších hotelech světa či na mezinárodních letištích? Zdobí například mezinárodní letiště J. F. Kennedy v New Yorku, Heathrow v Londýně či světoznámý hotelový řetězec Kempinski.

Nechte si poradit!
Ať se rozhodnete pro kterýkoli materiál, určitě je vhodné nejdříve navštívit kuchyňské studio, kde se můžete na jednotlivé pracovní desky podívat a zároveň si nechat poradit, která je pro vaši kuchyň a kuchyňskou linku ta nejvhodnější.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze