Úvod

Vhodný krb pro Vaši stavbu

Přejete si, aby se součástí Vašeho domova stal skutečný krb nebo alespoň jeho dokonalá imitace? Netušíte však, jak si poradit s jeho začleněním do stavby a instalací? Zjistili jsme pro Vás několik velmi užitečných informací, které Vám mohou při stavbě krbu pomoci!


Domácí pohodička 
Není nad domácí teplíčko a pohodu vyzařující z rodinného krbu. Ovšem předtím než si budete moci tuto jedinečnou atmosféru vychutnávat, musíte zvážit, jaký konkrétní druh krbu zvolíte. Dále je nutné zjistit, jak krb správně začlenit do nové či stávající stavby, a to především s ohledem na bezpečnost, funkčnost i finální estetický dojem. V některých stavbách si můžete dovolit klasický romantický krb určený na spalování dřeva, někde se budete muset spokojit s méně náročným (mimochodem velmi moderním) krbovým provedením, jako je například lihový či elektrický krb. 

Co však platí pro všechny krby je, že by se měly instalovat pouze do prostorově velkorysejších místností. Dále v prostorách, které jsou vybaveny plynovými ohřívači a dalšími zařízeními pracujícími s otevřeným ohněm, není umístění krbu příliš šťastný nápad. 

Krby s minimem stavebních úprav 
Pokud žijete v bytě v panelovém domě, nejlepší variantou pro Vás pravděpodobně bude elektrický krb. Jak známo, do statiky panelových domů lze zasahovat jen velmi omezeně. Výhoda elektrického krbu spočívá právě v tom, že jeho instalace si nežádá takřka žádné stavební úpravy. Zjednodušeně lze říci, že to chce jen funkční zásuvku. Díky využívání zajímavého efektu přirozeného hoření se dojem z elektrického krbu dávno přestal blížit pouhé (od skutečného krbu snadno rozeznatelné) náhražce, ale dokáže v místnosti navodit velmi autentickou atmosféru. 

Další variantou, která vyžaduje pouze minimum úprav, je krb fungující na principu spalování lihu. Tzv. lihové krby se vyznačují velkou ekologičností, protože jediné, co spalujete, je čisté bio-palivo. Během hoření se neuvolňují žádné škodliviny a po vyhoření paliva v krbu nenajdete žádné nečistoty. Ve srovnání s elektrickými krby je však provoz lihových krbů o něco dražší. Litr paliva, který spálíte zhruba za 4 až 4,5 hodiny (v závislosti na intenzitě plamene), Vás vyjde zhruba na sto korun. 

Velkou výhodou obou typů výše uvedených krbů je, že po dohoření nemusíte v krbové místnosti uklízet. Další možnou variantu představují plynové krby. My se však ve zbývající části článečku zaměříme na ty klasické, jejichž realizace je spojena s nepřehlédnutelnými stavebními úpravami, tedy na tradiční krby s komínem. 

Krby s komínem žádají své 
Výše uvedené alternativy klasických krbů upřednostňují i ti, kteří si sice komínové krby dovolit mohou, dávají však přednost jednoduššímu řešení. Avšak kdo nedá dopustit na tradiční krb, měl by mít alespoň hrubý přehled o tom, co stavba takového krbu vyžaduje. Samostatný komín, jehož konkrétní parametry stanoví norma ČSN 734201 z roku 2002, je základní podmínkou fungujícího krbu. Dále je nutné věnovat pozornost optimální ventilaci. Jde o to, aby byl zajištěn dostatečný přívod spalovacího vzduchu a odvětrávání, aby klima v místnosti bylo vždy příjemné a zdravé. Při samotném začleňování krbu do stavby pamatujte na to, že krb musíte postavit na podlahu z nehořlavého materiálu, například na dlažbu. Pokud podlaha ve Vašem domě či bytě z takového materiálu není, nezbude než pod něj umístit nehořlavou podložku. Nezbytná je rovněž tepelná izolace. Jak vidíte, instalace komínového krbu není právě jednoduchou záležitostí, a proto se vyplatí, obrátit se na odborníky, v ideálním případě na firmy, které tento typ krbů vyrábějí a provádějí také jejich montáž. Přejeme Vám příjemné zimní večery strávené u krbu!

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze