Úvod

Trendy v českých zahradách

Již brzy propukne hlavní zahradní sezóna, podívejme se tedy na trendy, které vládnou současným českým zahradám. Před samotným realizováním nápadů na okrášlení probouzející se zahrady je důležité nejdřív prostor dobře poznat. Každá zahrada je specifická svým využitím, polohou a účelem, stejně jako se její majitelé liší ve vkusu. Pokud o zahradách nemáte širší povědomí, zde přinášíme pár nových informací, které vás možná inspirují k větší péči o milovanou zahradu.


Novinkou v zakládání a okrasných výsadbách je tzv. štěrkový záhon. Nejedná se o obvyklý záhon s mulčovací kůrou a s folií, ale o výsadbu rostlin právě do štěrku. Štěrk je výbornou volbou zejména kvůli jeho materiálové charakteristice - zamezuje výparu vláhy z půdy a současně zeminu ohřívá, má tedy vlastnosti ideální pro pěstování trvalek.

priprava sterkovych zahonu

Rostlinný materiál má být vysázen mozaikovitě do trsů a následně obsypán štěrkem. Takto vytvořený dobře založený štěrkový záhon je téměř bezúdržbový. Vhodně velikostně i barevně zvolené trvalky se samy přesévají, trsy se časem zapojí a plevel jednoduše není vpuštěn. Důležitá je také volba rostlin vhodná pro dané stanoviště, např. kapradiny ve stínu, drobné rozchodníky a suchomilné traviny na slunce.

odpocinkova zahrada

Ikonickou součástí krásných zahrad jsou koupací jezírka, někdy schovaná pod termínem „biotopy“. Při jejich zakládání je potřeba dodržet pár základních pravidel, jako jsou například hloubka vody, poměr volné vodní hladiny k ploše osázené vodními a bahenními rostlinami, ohraničení plavací zóny a dokonalá izolace skládající se z vhodné izolační folie a geotextilie. Pokud chceme jezírko opravdu použít ke koupání, měli bychom se vyhnout vysazení ryb (výkaly totiž znečišťují vodu), naopak ale drobní živočichové jako žáby, čolci, potápníci a znakoplavky jsou v jezírcích víc než vítáni – jsou totiž indikátory čisté vody.

zahradni jezirko

Pokud si vaše zahrada nemůže jezírko dovolit (nebo zahradu nemáte vůbec), nezoufejte. Například osázené nádoby jsou totiž dostupné pro každého! Stačí na ně malá zahrádečka, balkon či parapet.

primule v truhliku

Největší efekt má sezónní osázení, teď si zdatnější zahradníci mohou do truhlíků nasázet například krokusy, sněženky, narcisy, tulipány nebo ladoňky. Během postupujících ročních období stačí měnit rostlinky za ty „aktuálnější“, případně použít větve a sušené rostliny.

podzimni dekorace

Novým ekologickým trendem jsou rozhodně permakulturní záhony. Jejich účelem je samostatné pěstění domácí zeleniny, ovoce či luštěnin s minimální údržbou za ekologických podmínek. Existují kurzy, které vysvětlují, jak ekologickou permakulturní zahradu založit, jak si pořídit směsný zeleninový záhon, jedlý les i jak zkonstruovat stavby z přírodních materiálů.

permakulturni zahon

V žádném případě se na permakulturní záhony nepoužívají chemické postřiky, mulčovací folie ani různé nepůvodní materiály, které by byly v rozporu s myšlenkou ekologicky udržitelného zahradničení.

uzitkova a kvetinova zahrada

Zahradu je ideální zkrášlovat v souvislosti s jejím využitím. Pokud rádi popíjíte kávu ve stinném koutku na hezkém zahradním křesílku, zainvestujte do dobrého zahradního nábytku. Jsou-li vaše dny vyplněné sportovními aktivitami a hrou s dětmi, vytvořte si na své zahradě vhodný prostor pro hřiště. Kutilové mohou vyrobit vodní prvek, zkonstruovat ptačí budky nebo příbytky pro sovy. Zajímavé a oblíbené jsou hmyzí domky – stačí zapojit kreativitu, použít různé materiály (jako např. větvičky, kůru, zeminu, štěrk) a pak už jen pozorovat s lupou a atlasem, jaké breberky si za svůj příbytek vybraly zrovna váš domek.

hmyzi domecek

Autor: Jana Samcová, lektorka Interier design školy intermezzo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze