Úvod

Tajemství ikebany

Už Vás omrzel západní styl interiéru Vašeho domova a rozhodli jste se, že ho trochu osvěžíte originální dekorací z Východu? Výborný nápad, ale není tak úplně snadné, jej uskutečnit. Vyrobit takovou japonskou ikebanu totiž není vůbec jednoduché. Ale žádný strach, poradíme Vám, jak na to.


Umělecký rituál
Jistě správně tušíte, že vyzdobit interiér v asijském stylu pomocí tradiční japonské ikebany není tak jednoduché, jako natrhat květiny a dát je do vázy. Pojem ikebana v českém překladu znamená oživování květů. Nikdo nám, příslušníkům západní kultury, nemůže vyčítat, že se při výběru květin zaměřujeme především na barevnou krásu květů a jejich množství. Asiaté však přistupují k dekorování interiérů květinami naprosto odlišným způsobem. Japonci se snaží zdůraznit především lineární aspekty aranžérského umění. Nesoustředí se pouze na samotné květy a jejich barvy, stejnou pozornost věnují také ostatním částem rostlin, jako jsou stonky, listy, celé větve, nebo dokonce kořeny. 

Japonská floristická díla jsou právem považována za umělecká díla. Smysl těchto děl však nespočívá v pouhé dekoraci interiéru. Vázičky či jiné nádoby s různými druhy ikebany mají v místnosti navodit harmonickou atmosféru, která umožňuje meditaci. Z tohoto důvodu Japonci pojímají vytváření ikebany jako rituál, který vykonávají s velkou pečlivostí. Samotná filosofie ikebany je založena na tom, že v každé věci přítomné v přírodě se nachází duše. Jednotlivec by se měl cítit být součástí velkého Universa a snažit se s ním žít v jednotě. A právě toto splynutí s věcmi je podle východoasijského smýšlení konečným cílem ikebany. 

Existuje mnoho druhů
Umění ikebany rozlišuje nespočet druhů. Není ani tak důležité, zda se jedná ikebanu japonskou, nebo třeba čínskou, ale o původ, odkud rostliny pocházejí, nebo o způsob jejich aranžování. Pokud jde o původ, rozlišují se tři druhy krajin, a to lesnaté a skalnaté hory, dále krajiny křovinatých údolí s loukami, a konečně vodní krajiny. Co se týče způsobu aranžování květin, jen těžko byste je spočítali na prstech všech svých horních i dolních končetin. Pro ilustraci si uveďme alespoň druh kompozice složený z plovoucích květů s názvem ukibana, nebo kakebana (květy naaranžované v závěsných keramických či bambusových nádobách). Ikebana vytvořená za použití lučních květin je známá pod názvem keishiki.

Moribana pro začátečníky
Pokud patříte do skupiny začátečníků, vřele Vám doporučujeme, vytvořit nejprve některou z jednodušších druhů ikebany, například úpravu rostlin s názvem moribana. Jedná se o úpravu květin do mělkých nádob. Co k tomu budete potřebovat? Tak zaprvé kenzan, což je označení pro ježka do květinových mís, dále nůžky, hranatou či oválnou mělkou nádobu naplněnou studenou vodou, několik kamínků a samozřejmě samotné rostliny (zpočátku postačí dva až tři druhy květin a několik větévek). Barvu a druh květin zvolte podle pozadí prostoru, kam své dílo hodláte umístit. Myslete na to, že ikebana má harmonicky splynout s Vaším interiérem. Do jednoho z rohů nádoby vložte kenzan. Pokud chcete raději použít nádobu oválného tvaru, umístěte tuto pomůcku k jejímu okraji. 

Pak Vás čeká aranžování částí rostlin, které postupně zapícháváte do kenzanu. Stonky stříhejte vždy rovně a pod vodou. S velikostí úhlů, které mají mezi sebou svírat stonky rostlin, si prozatím hlavu nelamte. Řiďte se spíše intuicí. Při vytváření ikebany je důležité, aby Vás práce bavila. Pamatujte však na to, že kenzan by neměl být ve finále vůbec vidět. Jakmile jste s úpravou rostlin hotovi, zakryjte jeho viditelné části několika kamínky. Doufáme, že jste se svým dílkem spokojeni a máte z něho radost! Že to nedopadlo tak, jak jste si představovali? Nic si z toho nedělejte. Teprve učení dělá mistra! 

Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze