Úvod

Tajemný podvodní svět doma

Akvárium je oblíbenou dekorativní součástí veřejných i soukromých interiérů. Působí na nás velmi příjemným a uklidňujícím dojmem. Pohled do podvodního zátiší nás během chvilky dokáže přenést do úplně jiného světa. K prohloubení Vašich estetických zážitků zde přinášíme několik tipů na akvarijní dekoraci.


Někdo to rád živé
Akvarijní rybičky jsou velmi vyhledávanými společnicemi. Nejspíš pro jejich přirozenou krásu, ladnost pohybu a relativní nenáročnost péče o ně. Někteří milovníci vodních zátiší si však (často z nedostatku času a touhy po zodpovědnosti pečovat o živé tvory) pořizují jako dekoraci interiéru akvária bez rybiček či jiných drobných vodních živočichů. Spokojí se pouze s objektem s vodními rostlinami a zajímavou dekorací uvnitř. Někdy se proto setkáváme i s akváriem bez známek života. Na jeho dně najdeme barevné kamínky s mušličkami, na jejichž hromádce spočívá třeba vrak lodi s kostlivcem či zřícenina hradu.

Jiní majitelé akvárií naopak vytvoří originální kompozici, která zahrnuje jak vodní živočichy s rostlinami, tak zajímavé prvky akvarijní dekorace.

Nesmrtelný módní trend
Ve srovnání s ostatními doma chovanými mazlíčky, jak již bylo naznačeno výše, vyžadují akvarijní rybičky poměrně málo péče. Kvalitní krmivo, které jim dávkujete přesně dle návodu uvedeného na obalu, a občasné čištění akvária, obvykle jednou za týden. Neudržované akvárium však kazí dojem z celkového interiéru. Když je naproti tomu krásně čisté, doplněné stylovými dekorativními objekty, neuvěřitelně ozvláštní design celé místnosti. Je tomu již mnoho let, co se stalo módou, vybavovat akvárii s dekorací haly luxusních hotelů, obchodní centra, restaurace, odpočinkové místnosti wellness center či tzv. Zen zóny (zóny klidu určené k tvůrčímu přemýšlení) ve velkých obchodních společnostech. V domech a bytech najdete akvária nejčastěji v obývacím pokoji či ložnici, výjimkou však není ani koupelna. Jen si to představte. Ležíte ve vaně, popíjíte sklenku dobrého vína a během té příjemné relaxace hledíte na krásně barevné plovoucí rybky. Když navíc proplouvají okny tajemného hradu, změní se Vaše koupel v návštěvu tajemného podvodního světa. Co se na tomto nesmrtelném módním trendu v posledních desetiletích změnilo, to je rozmanitost nabídky moderní dekorace.

Moderní dekorace
Moderní dekorace akvárií se již dávno neomezuje na pouhé kameny, zajímavě tvarované kousky dřeva a vodní rostliny. Na trhu se objevily celé kolekce akvarijních dekorací. Za zmínku nepochybně stojí nalepovací pozadí, která mají formu tapetové fólie určené ke snadnému nalepení na stěnu akvária. Z motivů jmenujme například fotografii mořského dna se živočichy, které byste ve sladké vodě chovat nemohli, či potopený chrám. Pozadí nemusí být pouze papírové, ale také plastové. Imitace skály z plastu či v moři pohřbené sopky působí vskutku efektně.

Akvárium s pozadím lze dále doplnit některým z dekorativních objektů, jako je třeba starý most, potopený maják, nebo podvodní hrad či jeho torzo. Příznivci jednodušších předmětů a tvarů dají přednost spíše dutému kmenu, románskému džbánu, tajuplné váze, pootevřené mušli s perlou, sadě korálů, vraku lodi s chobotnicí, nebo pokladu na dně akvária. Kdo má rád světélka, ten si může pořídit některý ze světélkujících dekorativních předmětů.

Rostliny do akvária lze zakoupit také v umělém provedení. Písky, štěrky a kamínky jsou k mání i v těch nejodvážnějších barevných odstínech. Jak vidíte, moderní věk přeje také akvarijním rybičkám. Při zařizování podvodního interiéru se fantazii meze nekladou. 

Zatoužili jste po tajemném podvodním světě uprostřed Vašeho bytu? Udělejte si malou procházku či virtuální prohlídku internetových obchodů, ať si vyberete přesně to, co bude slušet právě Vašemu obývacímu pokoji, hale či koupelně. Akvárium s tou správnou dekorací, ať už s rybičkami, nebo bez, Vám bude dělat radost! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze