Úvod

Švédské teplo od podlahy

Systém teplovodního podlahového vytápění s tradicí v severských zemích se díky svým jedinečným vlastnostem prosazuje velmi jistě na tuzemském trhu. Systém OPTIHeat využívá moderní technologie, materiály a nekonvenční způsob myšlení. Díky tomu nabízí energeticky úsporné řešení vytápění pro dům, byt nebo průmyslový objekt.


Švédský systém, který se před nedávnem v Česku a na Slovensku objevil mezi konkurenty teplovodního podlahového vytápění již zaznamenává své první úspěchy mezi investory. Ty táhne k zásadnímu rozhodnutí úspora až 40% nákladů na vytápění, které systém OPTIHeat dokáže díky své jednoduchosti, nekonvenčnímu způsobu myšlení a v neposlední řadě kvalitou použitých materiálu bezpochyby uspořit. Systém teplovodního podlahového vytápění OPTIHeat je prvním a jediným skutečným nízkoteplotním systémem.

Více možností uplatnění
Systémové řešení podlahového vytápění OPTIHeat je vyjímečné nejen ve spojení se zdroji tepla, ale především s možnostmi pokládky, případně dalšího využití, ať už pro chlazení objektu, schopnosti pracovat s nepřímým teplem – tepelnými zisky. Při takzvané „redistribuci“ tepla dokáže OPTIHeat přebytkové teplo v jedné místnosti převést do místnosti s nižší teplotou. Při slunečných dnech pak systém OPTIHeat uzavře automaticky zdroj tepla a využívá energii z prosluněných místností. Systém si však zcela hravě dokáže poradit nejen s vytápěním domů a bytů, ale především v severských zemích je velmi oblíbeným a úsporným zdrojem vytápění komerčních objektů nebo výrobních a skladovacích hal o velikosti 2-3.000 m2.

podlahove vytapeni – pokladka

Nové možnosti uplatnění přináší systém pro rekonstrukce objektů, přičemž výška původní podlahy může zůstat zcela nezměněna, nebo ji lze navýšit o pouhých 15 mm. To je možné především díky způsobu pokládky a vnějšímu průměru potrubí OptiFlex s pouhými 9,8 mm.

podlahove vytapeni realizace

Tepelná pohoda při nízké teplotě
Systém podlahového vytápění OPTIHeat dosahuje tepelné pohody již při nízkých teplotách topného média. Obvykle je tato teplota potřebná k vyhřátí o pouhé 3 oC vyšší, než požadovaná teplota v místnosti. V praxi to pak znamená, že průměrná teplota vody v systému je přibližně 25 oC při požadované teplotě v místnosti 21 oC. Tyto hodnoty dosahuje systém díky vysoké rychlosti proudění, kdy je topné médium vyměněno až 70 krát v průběhu jedné hodiny a to vše s nízkým tepelným spádem, přibližně 2-3 oC. Současně však celý systém obsahuje velmi malé množství vody, jež v potrubí OptiFlex s vnitřním průměrem 4,2 mm proudí. Výslednou hodnotou je pouhých 14 litrů vody na 100 m2. Zásadní vliv na úsporu při nízké provozní teplotě má systém ve spojení s kondenzačním kotlem a tepelným čerpadlem. Díky malému tepelnému spádu pracuje systém i s nižší náběhovou teplotou, což zvyšuje topný faktor tepelného čerpadla (COP).

Ne každý investor si však může dovolit vytápění v kombinaci s tepelným čerpadlem. I tady pak nabízí systém OPTIHeat svá řešení. Jako zdroj pro vytápění lze využít elektrické centrální stanice OptiFlow o výkonech 3, 6, 9 nebo 12 kW, kterými tato stanice pokryje až 300 m2 vytápěné plochy. Díky principu sálavého vytápění a úspornosti systému OPTIHeat je i varianta s elektrickým vytápěním velmi příznivá v podobě nízkých investičních a provozních nákladů (LCC).

stenove vytapeni – pokladka vs. konecny interier
podlahové vytápění – pokládka vs. konečný interiér

Osvědčená a léty prověřená novinka
Všechny materiály použité v systému OPTIHeat jsou spolehlivé a vykazují dlouhou životnost. Všechny kovové díly jsou vyrobeny pouze z ušlechtilých materiálů, kterými jsou nerezová ocel, měď, bronz nebo mosaz. Samotné potrubí má životnost 120 let a výrobce na něho poskytuje 10-ti letou prodlouženou záruku. Systém OPTIHeat byl vyvinut v rodině jednoho z prvních průkopníků tepelných čerpadel Kurta Karlssona především pro zákazníky s vysokými nároky na komfort a energetickou nenáročnost provozu ústředního vytápění.

OPTIHeat logo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze