Úvod

Stavební spoření s potenciálem

Z mnoha stran slýcháme, že stavební spoření už není tak výhodné jako dříve, vlastně už není potřeba, ale nezapomínáme tak trochu, co tento produkt Čechům dal a co ještě nabídnout může?


Stavební spoření vzniklo jako produkt, který motivuje lidi k zajišťování si vlastního bydlení či rekonstrukcím. Princip stavebního spoření zaručuje nejen širší možnosti pro ty, pro které by byly jinak vlastní bydlení nebo rozsáhlá rekonstrukce nedostupné. A navíc splňuje i princip solidarity, kdy ti, co spoří, de facto půjčují těm, kteří si potřebují vzít úvěr.

Stabilita a důvěryhodnost stavebního spoření naučila Čechy spořit. Stavební spoření si totiž založili i ti, kteří si dřív finanční prostředky neodkládali.

V roce 2004 prošlo stavební spoření prvními změnami. Další masivní změny zasáhly tento produkt v roce 2010 a 2011. V současnosti činí nejvyšší státní příspěvek ke stavebnímu spoření až 2000 korun. Vláda ovšem uvažuje i o dalších omezeních, která sníží atraktivnost tohoto produktu, bohužel si neuvědomuje, že tím jaksi ořezává větve stromu, který sama sázela a který navíc bude ještě v budoucnu potřebovat. Podpora bydlení je totiž dlouhodobý a smysluplný proces.


Stavební spoření je i po zásazích vlády stále atraktivním produktem, nabízí stále unikátní výnos a navíc se zárukou stability a transparentnosti. Nicméně v současném trendu přiškrcování stavebního spoření a plánů vlády, která chce na trh stavebního spoření pustit i ostatní banky, to budou mít stavební spořitelny těžké, a proto je nyní správný čas hledat, jak mohou stavební spořitelny uplatnit svá pozitiva jako důvěryhodnost, stabilitu, a efektivnost, která ukázala v krizi, jelikož jako jedny z mála institucí zůstaly vůči dopadům krize imunní.


Například Českomoravská stavební spořitelna nebyla krizí primárně zasažena vůbec. Jako sekundární dopad se projevil celkový pokles zájmu o úvěry, který byl v případě ČMSS velmi zanedbatelný. U bankovních institucí, které poskytují především hypotéky, byl v krizovém období pokles zájmu o financování bydlení až 50 procent. ČMSS dokázala i přes ekonomickou nestabilitu v zemi zachovat bonusové akce a různé výhody pro své klienty a tento stav trvá dodnes. Českomoravská stavební spořitelna nabízí široké portfolio produktů, vedle stavebního spoření a úvěrů i rizikové životní pojištění, pojištění majetku a odpovědnosti či osobní konto a penzijní připojištění.


                                                 


Stavební spořitelny jsou bezesporu instituce, které mají v ekonomickém sektoru České republiky své nezastupitelné místo, a tak místo uzurpace a omezování jejich vlivu, by se stát mohl zamyslet nad tím jako spořitelny i nadále využít tak, aby obyvatelé ČR měli motivaci spořit.


Stavební spoření má přitom značný potenciál i pro další oblasti života. Potenciál účinně řešit i třeba takové otázky, jako je celoživotní spoření, hrazení školného, dlouhodobě onemocnění nebo zajištění na stáří. A co je důležité, pro stát by z takového řešení vyplývaly minimální náklady. Stavební spořitelny by nové funkce naplnilo poměrně snadno díky svému funkčnímu organizačnímu, technickému a personálnímu zázemí.


Více informací o stavebním spoření na www.cmss.cz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze