Úvod

Rekonstrukce panelového domu

V každém městě se vyskytuje mnoho panelových domů, které byly postaveny mezi 70. - 80. lety. Jejich životnost měla být kolem 20 let. Tyto panelové domy jsou dodnes obyvatelné, proto mnoho z nich vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci, aby se zlepšily podmínky pro bydlení a snížily se náklady za energie.


Patříte-li mezi osoby, které vlastní celý panelový dům nebo se řadíte mezi lidi, kteří v panelovém domě vlastní byt? Jedná-li se o panelový dům, který vyžaduje rekonstrukci, pak to začněte řešit. Díky rekonstrukci prodloužíte životnost stavby, dále zvýšíte hodnotu celého panelového domu a zlepší se komfort bydlení vlastníků i nájemníků, které v této budově bydlí.

Nejčastější závady u panelových domů
Mnoho panelových domů vyžaduje rekonstrukci nejenom kvůli vylepšení vzhledu, ale také že se začínají postupem let objevovat různé problémy, které je zapotřebí řešit. Mezi nejčastější závady, které se na těchto budovách objevují, patří:
• statické poruchy na budově
• objevující se trhliny na budově
• špatné těsnění střech, oken a vstupních dveří
• celkově špatná izolace domu
• pronikání vlhkosti do budovy i jednotlivých bytů
• poruchy balkonů a lodžií (např. koroze, statické problémy, špatné kotvení atd.)

Rekonstrukce jednotlivých částí domu
Rozsah rekonstrukce panelových domů se vždy odvíjí podle jejich celkového stavu budovy a stáří. Nejčastěji se při rekonstrukci můžete setkat se zateplením fasády, opravou střechy, rekonstrukcí a výměny balkonů či lodžií, výměny oken a vstupních dveří nebo dokonce s opravou výtahů.

Vnější zateplení fasády
Mezi nejzákladnější činnosti, které si při rekonstrukci panelového domu provádí, patří zateplení fasády. Jak už z názvu vyplývá, toto zateplení se provádí kvůli zateplení celkové budovy, díky kterému se sníží obyvatelům domu náklady za energie.

Nová fasáda kromě zateplení také ochraňuje budovu před vnějšími nepříznivými vlivy, jako je déšť, mráz nebo vítr. Díky nové fasádě se navíc zlepší estetický vzhled celé budovy, čímž se zvýší jeho hodnota.

Oprava střechy budovy
Střecha je u všech domů asi tou nejdůležitější částí, neboť chrání obyvatele domu před nepříznivým počasím (např. před deštěm, sněhem). Její rekonstrukce bývá velice nákladná, přesto je však nutná a potřebná. Před samotnou rekonstrukcí střechy se provádí důkladná prohlídka, díky které se stanoví rozsah nutných oprav. Díky rekonstrukci nebude docházet k promrzání či zatékání do střechy.

Výměna oken a vstupních dveří
K velkým tepelným ztrátám dochází kvůli starým netěsnícím oknům a vstupním dveřím. Abychom náklady za vytápění snížili až o 60 %, je nutná výměna starých oken a dveří za nová. Kromě ušetření výdajů za energie se uvnitř budovy i jednotlivých bytů zlepší ovzduší, neboť s výměnou zmizí vyskytující se plísně.

Oprava balkonů a lodžií
Mezi nejvíce zatěžovaná místa domu patří balkony a lodžie. U mnoho starších panelových domů jsou často balkony i lodžie kvůli zastaralým materiálům a povětrnostním podmínkám v nevyhovujícím stavu. Před jejich opravou se u nich posoudí nejprve statický stav a na základě toho se provádí jejich oprava. Většinou se při rekonstrukci provádí:
• komplexní sanace konstrukcí balkonů či lodžií
• výměna starého zábradlí
• položení nové dlažby
• vymalování

Oprava výtahů
U některých panelových domů je nutné zaměřit se také na rekonstrukci starého výtahu. Před opravou posoudí specialista v tomto oboru, v jakém stavu výtah je a na základě toho se provádí rekonstrukce či celková výměna výtahového zařízení. I když se jedná o velice nákladnou službu, oprava je nutná kvůli zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti při přepravě osob.

Kromě výše uvedeného se provádějí také méně rozsáhlé práce jako oprava omítky, odstranění zatékání, průniky zemní vlhkosti a mnoho dalšího. Rekonstrukce panelových domů je opravdu důležitá, neboť dojde k jejich obnově, prodloužení životnosti a zlepšení užitných vlastností.

Za poskytnuté informace a pomoc při psaní článku děkujeme firmě MIRAS – rekonstrukce staveb Plzeň.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze