Úvod

Rekonstrukce a oprava poškozených stěn

Stěny původního domu byly ve stavu vyžadujícím opravu, a proto další etapou naší rekonstrukce byla zednická oprava stěn. Původně jsme uvažovali o cenově náročnějších sádrových omítkách, nakonec jsme se ale rozhodli pro běžně používaný sádrovápenný štuk. Sádrovápenné omítky mají podobné vlastnosti jako sádrové.


Přednosti sádrových a sádrovápenných omítek
Než se pustíme do omítání, pojďme si tedy stručně zrekapitulovat vlastnosti sádrových a sádrovápenných omítek. Oba typy se používají jako podklad pro nátěry či tapety. Mají výborné tepelně izolační vlastnosti a významně přispívají ke zlepšení protihlukové i požární ochrany. Ovšem největší přednosti sádrových omítek jsou následující: snadné zpracování, dobrá rovnoměrná přilnavost, schopnost difúze vodních par a mechanická zatížitelnost. A nesmíme zapomenout ani zdravotní nezávadnost, tedy konkrétně na absenci škodlivin v materiálu.

Příprava podkladu
Před omítkou je důležité věnovat pozornost důkladné přípravě podkladu. Zednická oprava nevyhovujících stěn proto v našem případě probíhala následovně: Nejprve bylo třeba vyspravit podklad a odstranit veškeré nerovnosti na povrchu stěn. Oklepali jsme tedy staré jádro omítky, a poté jsme provedli penetraci podkladu. Na takto připravený podklad jsme nanesli omítku.

Omítání a vysychání
Omítka se nejprve namíchá a nahazuje se všude tam, kde schází. Nakonec se omítnutý povrch vyhladí a nechá přibližně týden (záleží na ročním období, v parném létě stačí i kratší doba) uzrát, aby poklesla vlhkost omítky. Proces vysychání urychlíme intenzivním větráním. Kdybychom na nedostatečně vyschlý povrch nanesli štuk, riskovali bychom jeho odloupnutí.
Omítka na stěnu
Protože jsme vzhledem ke stavu domu měli obavu z možných prasklin, použili jsme také síťku perlinku, která povrch zpevnila. Nejprve jsme nanesli na stěnu stavební lepidlo a perlinku do něj vtlačili. Po vyschnutí povrchu jsme nanesli druhou vrstvu lepidla, tak aby byla perlinka dokonale překryta. Tak jsme vytvořili dokonalý povrch pro nanesení sádrovápenného štuku jako finální povrchovou úpravu před malováním.
Nanášení perlinky

Štukování stěn
Jakmile lepidlo vyschne, přichází na řadu štukování. Štuk je nutno natáhnout po celé ploše stěny. K dosažení hladkého povrchu používáme vyhlazovací nástroje. My jsme použili hladík neboli farkáč. S výsledkem opravených stěn jsme spokojeni. Po závěrečném štukování přišlo na řadu malování a úklid. :-)
Štuk stěn
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze