Úvod

Provětrávaná fasáda má reprezentovat i dobře sloužit

Když se řekne fasáda, většina lidí si vybaví barevnou slupku na domech. Na první pohled fasáda skutečně zaujme svým provedením, díky čemuž se hrdě pasuje do role reprezentativního prvku vašeho bydlení. Úkolem fasády ale není jen dobře vypadat a stát se tak vizitkou stavby, ale především plnohodnotně obstát i svým praktickým funkcím - ochránit zdivo před rozmary počasí v podobě deště, větru nebo mrazu.


O fasádě zpravidla uvažujeme tehdy, pokud chceme zateplit domek. Zateplení přináší hned několik výhod, především pak v podobě menších tepelných ztrát a s tím spojených nižších výdajů během topné sezony. Jenže ne vždy je možné spoléhat na klasiku v podobě kontaktní fasády, ke které je nejčastěji používán polystyren. Je nutné dbát na to, že jej nelze použít na vlhké stěny.

Provetravana fasada

Když jsou zdi vlhké
Nejen domy staršího data mají problémy s vlhkým zdivem. I mnohem mladší stavby často brání v klasickém zateplení. Pokud se použije kontaktní fasáda na vlhké zdi, aplikovaný polystyren díky vysokému difuznímu odporu propustí ven jen velmi malé množství vlhkosti. A to může být problém, vlhkost ze základů se následně propije do interiéru a tím je zaděláno na vznik plísní.

Priprava provetravane fasady

Provětrávaná fasáda nabízí spoustu výhod

Nelze-li použít kontaktní zateplení, jeví se jako nejlepší nápad provětrávaná fasáda. Jedná se o speciální systém zateplení využívající tepelně-izolační materiál, který disponuje nízkým difuzním odporem - díky tomu dokáže propustit maximum vodní páry. Zateplení se kombinuje s obkladem nebo krycími deskami, které slouží nejen jako estetický prvek stavby, ale zároveň i jako jeho ochrana. Vzhledem k tomu, že se jedná o pevný obkladový materiál, není do zdiva propouštěna žádná vlhkost a to je tak chráněno nejen před vodou, ale i větrem nebo mechanickým poškozením.

Zatepleni provetravane fasady

Provětrávaná fasáda Diagonal 2H je navržena tak, aby dokázala minimalizovat vznik tepelných mostů a zároveň zvýšila účinnost tepelné izolace. Její největší předností je velice snadné provedení, které by měl provádět školený odborník - jedině tak bude zajištěn správný postup a tím pádem i plnohodnotné funkce zateplení. Další výhodou je možnost vyrovnání i velkých nerovností podkladu, což oceníte například při rekonstrukci starších domů. Co se estetického hlediska týče, určitě uvítáte možnost výběru povrchové úpravy. Vybírat můžete mezi cenově dostupnými alternativami: fasádními obkladovými deskami, které disponují vysokou mechanickou odolností, tradiční omítkou nanášenou na cementovanou desku nebo dřevěnými palubkami.

Izolace provetravane fasady

Bydlení s maximálním komfortem
Výše zmíněnými klady ale výčet výhod provětrávané fasády Diagonal 2H ani zdaleka nekončí. Nutno zmínit i mnohonásobně lepší zvukovou izolaci, díky které vás již nebude rušit hluk přicházející zvenčí. Zateplení provětrávanou fasádou lze provádět až do výšky 12 m, díky čemuž se hodí nejen pro rodinné domky, ale i paneláky či jiné budovy. Dýchací schopnosti fasády Diagonal 2H zajistí přirozené proudění vzduchu a to jak v izolaci, tak i ve zdivu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze