Úvod

Pěstování rakytníku, jak rakytník správně pěstovat?

Rakytník řešetlákový je oblíbený okrasný keř, hlavním důvodem pro jeho pěstování jsou jeho plody, které obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek.


Jak pěstovat rakytník
Rakytník řešetlákový je okrasný keř, kterému vyhovuje slunečné stanoviště. Vadí mu kyselé půdy. Na zahradách se používá ke zpevnění svahů. Hlavním důvodem, proč pěstovat rakytník, jsou však jeho plody..  

Zázračné oranžové bobulky
Oranžové plody rakytníku svým vzhledem připomínají jeřabiny a obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Vedle vitamínů A, B, C a D jsou to flavonoidy, třísloviny a také alkaloid, který se v lidském těle přeměňuje na hormon dobré nálady známý jako serotonin, který má antidepresivní účinky. Bobule se sklízí časně na podzim a jejich konzumace pomáhá předcházet mnohým civilizačním chorobám.  

Pěstování rakytníku
Rostliny jsou odolné vůči mrazu. Pokud rakytníku zajistíme dostatek světla, patří k velice nenáročným rostlinám. Má rád mírně zásaditou, dobře propustnou půdu. Rakytník má vysokou adaptační schopnost, o čemž vypovídá to, že roste jak v suchých tak vlhkých stanovištích. Rakytník můžeme pěstovat jako keř, nebo i jako strom. Vždy pamatujeme na přítomnost alespoň jednoho opylovače. Vzdálenost při výsadbě dodržujeme kolem 3 metrů, ve svahu 2 metry. Sází se alespoň dvouleté sazenice. Rostliny začínají plodit třetím až čtvrtým rokem. Dřeviny jsou dlouhověké, dožívají se až 80 nebo i 100 let. Dřeviny netrpí nemocemi ani škůdci, pouze občas se na nich vyskytují mšice.

Vybarvené plody sklízíme od druhé poloviny srpna do konce první poloviny září. Tehdy jsou ještě pevné. I tak je sklizeň drobných peckoviček poměrně časově náročná. V čerstvém stavu se ovoce nejčastěji konzumuje po zalití medem. Med zabraňuje procesu kvašení a není potřeba přidávat žádné konzervační přípravky. Užívají se jako lék v malých pravidelných denních dávkách.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze