Úvod

Péče o podlahu - aneb čím méně starostí, tím lépe!

Pokud do svého domova vybíráme novou podlahu, přemýšlíme již při jejím výběru nad její údržbou. I když je naším cílem zařídit si domov k obrazu svému a jak je známo, podlahy mají v tomto směru velký vliv na celkový dojem, chceme si zároveň co možná nejvíce usnadnit život. Proto hledáme takový typ podlahové krytiny, který nejen krásně vypadá a nabízí dlouhou životnost, ale rovněž nevyžaduje složitou údržbu či náročnou renovaci.


Každá podlaha má své „ale“
Nenechte se zmást, každá podlaha má své světlé i stinné stránky. Neexistuje druh podlahové krytiny, který by neměl alespoň jedno „ale“. Co se údržby týče, hodně se mezi sebou liší. Zatímco jedna nevyžaduje kdovíjak složitou péči, jiná je náročnější a potřebuje váš čas.

Koberec
Mezi nejčastější, nejrozšířenější a zároveň i nejoblíbenější druh podlahové krytiny jednoznačně patří koberec. Celoplošné koberce zajistí zvukovou i tepelnou izolaci a mimo to příjemně dotvoří kouzlo interiéru. Většina lidí zastává názor, že jejich údržba spočívá pouze v luxování, čemuž se stačí věnovat 2-3x do týdne. Mnoho z nich ale zapomíná, že v koberci zůstávají drobné částečky prachu, kterých se pouhým luxováním nezbavíte. A jakmile se vám koberec poškodí, vybledne nebo na něm díky váze nábytku vzniknou protlačená místa, musíte se ho zbavit. Renovace totiž v tomto případě nepřipadá v úvahu.



Dřevěná podlaha

Další klasikou, která se i v dnešní moderní době vyskytuje v poměrně velkém množství domácností a interiérů, je dřevěná podlaha. S touto podlahovou krytinou už je to po stránce údržby trochu náročnější, protože si moc nerozumí s vodou. Údržba mokrou cestou tak není nejlepší volbou, i když je pravda, že pokud se podlaha kvalitně ošetří, malé množství vody vzniklé během vytírání snese. U dřevěné podlahy je ale nutné přistupovat pravidelně k její renovaci. Tu lze pojmout hned několika způsoby - olejováním, lakováním či broušením. Podlaze tak dodáte nový vzhled, zbavíte jí drobných oděrek a zároveň prodloužíte životnost.



Linoleum

Poměrně levná alternativa podlahové krytiny, která má své příznivce, jež na ni nedají dopustit. Linoleum má i v dnes co nabídnout… především výbornou odolnost proti mechanickému poškození i bodovému zatížení. Výhodou je, že není náročné na údržbu, protože se dá snadno udržovat jak suchou, tak i mokrou cestou. Ani v případě nutné renovace vás linoleum nenechá na holičkách, renovaci totiž lze vyřešit chemickou či mechanickou cestou, díky čemuž lze podlahu lokálně opravovat.

Vinylové podlahy
Na závěr se dostáváme k oblíbeným vinylovým podlahám, které jsou příjemným spojením dřevěných a laminátových podlah. Díky kombinaci jejich výborných vlastností lze vinylové podlahy udržovat mokrou i suchou cestou. Vlhkost tomuto typu podlahové krytiny nevadí, stejně tak ani chemické čistící přípravky, které lze bez obav používat.



Dlažba

Na našem seznamu určitě nesmí chybět dlažba. Ta je oblíbená pro svou vysokou odolnost, dlouhou výdrž a nenáročnost na údržbu. I dlažbu můžete udržovat jak suchou, tak i mokrou cestou. V případě potřeby je možné ji zamést, vyluxovat nebo klasicky vytřít. Stinnou stránkou této podlahové krytiny je, že ji není lehké renovovat. Pokud dojde například k odražení, není žádná jiná možnost, nežli danou část kompletně vybouchat a vyměnit za novou.



Plovoucí podlaha
Zapomenout nesmíme ani na plovoucí podlahu. Jedná se o typ podlahy, která není pevně spojena s jejím podkladem. Lidé ji často přezdívají skládanka, protože se při pokládce jednotlivé lamely skládají do sebe, což je poměrně jednoduché a především rychlé. Co se týče údržby, hospodyňky si ji nemohou vynachválit. Je sice pravda, že nemá ráda vlhko - jakmile voda nateče mezi spáry jednotlivých lamel, může dojít k nenávratnému poškození, kdy lamely nabobtnají - ale drobné vlhko při vytírání určitě snese. Jinak ji lze udržovat suchou cestou. Pokud dojde k poškození, lze plovoucí podlahu zrenovovat. Samozřejmě záleží na rozsáhlosti poškození. Bude-li na podlaze pouze drobná oděrka, můžete to vyřešit tak, že ji vytmelíte a zaretušujete, aby nic nebylo poznat. V případě velkého poškození rovněž není třeba házet flintu do žita - stačí nahradit poškozenou lamelu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze