Úvod

Ovládejte svůj dům bezdrátově bez nákladné přestavby

Bydlíte v hotovém domě či bytě a chtěli byste si dopřát možnosti, které přináší inteligentní bydlení, bez nákladné přestavby elektroinstalace? Se systémem FOXTROT od české firmy Teco a.s. je to možné.


Donedávna bylo možné implementovat do domu či bytu systém inteligentního řízení domu při samotné stavbě objektu. Což samozřejmě předpokládá rozhodnutí o systému a projektovou přípravu již nejlépe předtím než samotná stavba začne, nejpozději pak ve chvíli, kdy se takzvaně „tahají dráty“, aby se udělaly rozvody elektroinstalace tak, aby na ně mohl být připojený inteligentní systém řízení domu, a to ať již přímo při stavbě samotné, tak třeba o pár let později, například až se investor rozhodne do inteligentního systému investovat. Byť by v dnešní době mělo být standardem nechat si minimálně rozvést kabeláž na případné pozdější připojení inteligentního systému, protože to oproti běžné instalaci znamená pouze rozvést o něco více kabeláže, což může na běžný rodinný domek činit okolo 5 až 10 tisíc korun, což je v rozpočtu byť nejekonomičtějšího domečku zcela zanedbatelná položka. Vždyť jen malování po předělání elektroinstalace přijde v rodinném domu na větší částku. A samotné stavební úpravy a při předělání elektroinstalace se i u malého domu pohybují v desetitisících korun.

Proto i když jsem zarytý odpůrce techniky, všeho nového a hodlám si celý život svítit svíčkami, stejně je nanejvýš ekonomicky vhodné si nechat během stavby udělat rozvody elektroinstalace na pozdější připojení inteligentního systému či jakékoliv další v budoucnu nastoupivší technologie.


Nicméně i když je vhodné kabeláž včas rozvést, pořád máme na trhu naprostou většinu již hotových domů a bytů, kde elektroinstalace již hotová je a s inteligentním systémem se nepočítalo. V těchto případech lze použít některý z bezdrátových systémů řízení inteligentního bydlení. Principem změny stávající elektroinstalace na elektroinstalaci řízenou bezdrátovým systémem je v ponechání stávajících rozvodů elektřiny s napětím 220V i spotřebičů, ale některé ovládací prvky se změní na prvky, které přijímají bezdrátově řídící signál od centrální jednotky, která je mozkem celého systému a bezdrátově tyto ovládací prvky řídí, sleduje a komunikuje s nimi. Samozřejmě měníme jen ovládací prvky, které chceme bezdrátově řídit. V praxi nejčastěji budeme bezdrátově řídit a tedy i měnit na bezdrátové tyto prvky – vypínače, zásuvky, termohlavice topení, žaluziové aktory (prvky, ovládající motory vnějších i vnitřních žaluzií), stmívače osvětlení. K tomu navíc budeme potřebovat právě onu zmíněnou řídící jednotku, která umí bezdrátově tyto prvky řídit. Tyto prvky jsou umístěny v instalačních krabicích, v rozvaděči nebo umístěny na zdi, takže při výměně stávajících prvků klasických za ty bezdrátové nemusíme nic bourat či sekat.


Většina výrobců inteligentních systémů vyrábí systémy založené na kabelech, jen nemnoho výrobců nabízí ucelený systém pro inteligentní řízení domů na bází bezdrátové komunikace. Má to své opodstatnění – komunikace po kabelu je vždy spolehlivější, nehrozí žádné rušení jiným zářením nebo omezení dosahem viditelnosti zařízení nebo nemožností prostupu bezdrátové komunikace přes některé stavební materiály. I přes možné komplikace si tedy dnes lze bezdrátové řízení domácnosti dopřát.

Jako zajímavý a opravdu komplexní se jeví systém Foxtrot od kolínské společnosti Teco a.s.. Do oblasti řízení domů přišla se svými řídicími systémy z oblasti řízení procesů a technologií v průmyslu, dopravě a komerčních budovách, kde má za sebou již 35 let úspěšného působení. V oblasti řízení inteligentních domů se již Foxtrot používá několik let v tuzemsku i v zahraničí a za tu dobu se z něj stal unikátní systém, který umí zkombinovat řízení inteligentního bydlení pomocí kabelového spojení i bezdrátově pomocí vlastních bezdrátových prvků. Zákazníkovi se tedy nabízí buď možnost mít celý systém propojený pomocí kabelů přes sběrnici CIB (vlastní patentované řešení firmy Teco) nebo možnost vytvoření bezdrátového řízení pomocí centrální jednotky a bezdrátových prvků. Navíc pouze systém Foxtrot nabízí možnost obě řešení zkombinovat, přičemž vše řídí pouze jedna jediná centrální jednotka, která ovládá všechny prvky. Obrovskou výhodu to přináší ve chvíli, kdy je v domě nainstalován inteligentní systém, byť připojený kabeláží, a v průběhu doby je potřeba připojit a ovládat další prvky, s nimiž se nepočítalo a k nimž ovládací kabeláž nevede. K tomu časem dojde i v nejlépe naprojektovaném domě a právě v tuto chvíli ušetří Foxtrot finance na další rozšiřování kabeláže, sekání apod. Další výhodou toho, že lze kabelem ovládané i bezdrátové prvky připojit do jednoho systému, je možnost zkombinovat oba druhy připojení (kabeláží a bezdrátově) v instalacích, kde je to vhodné, například vzhledem k snížení nákladů na pořízení (např. zbytečné vedení kabeláže k vzdálenému místu) nebo tam, kde je v části objektu špatně průchozí signál apod.


Foxtrot zkrátka svou komplexností přináší výhody, které jiné systémy postrádají. Díky své otevřenosti k němu lze jako nástavbu připojit další systémy, např. systémy řízení multimédií nebo audiovizuální systémy renomovaných značek. Potom má zákazník veškeré ovládání domu, spotřebičů i multimédií v jednom systému, a třeba i s jedním ovladačem na vše, když si to přeje.

www.ovladejsvujdum.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze